pixabay.com

Ministarka turizma Austrije Elizabet Kestinger najavila je danas da će Nemačka ukinuti granične kontrole prema Austriji od 15. juna.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i nemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su, kako je prenela za radio „Oe1″, postepeno popuštanje mera na granici između dve zemlje.

Kestinger je kazala da će pojedine restrikcije biti ukinute već od petka, a da će potpuna kontrola putničkog saobraćaja na međi dve zemlje biti ukinuta sredinom juna. Ona je najavila otvaranje granica Austrije prema susedima koji imaju povoljan razvoj u borbi protiv koronavirusa.

Istovremeno je ukazala da će još nešto duže potrajati dok putovanja u južnu susednu zemlju Italiju i druge klasične destinacije za letnji odmor, kao što su Španija i Grčka, budu moguća.

– Avio-saobraćaj ostaje i dalje ograničen – naglasila je ona dodajući da će najpre putovanja u susedne zemlje automobilom ili železnicom biti moguća.

Odluka o otvaranju granice donosi se, objasnila je, na osnovu broja zaraza, zbog čega će najpre, u prvom koraku, biti otvorene granice prema istočnim susedima i Nemačkoj. Kestinger se založila i za zajedničko evropsko delovanje po pitanju otvaranja granica.

– Međutim, to ne znači da ćemo svi granice istovremeno otvoriti, već da ćemo izraditi ista pravila za postepeno podizanje rampe – ukazala je ona.

Podsetila je da su Italija i Španija putnički saobraćaj ograničile i unutar zemlje, pa će otvaranje granica za te zemlje još duže potrajati.

Prema njenim rečima, važno je da se odluka donosi na osnovu broja zaraza i da je bitno da li austrijski gosti u turističkim destinacijama, kao što je Grčka, mogu da se nađu sa turistima iz država sa višim stepenom oboljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here