Kijev obezbedio garancije za ruski konvoj

0

Moskva se nada da će uskoro poćeti dostava humanitarne pomoći na istok Ukrajine
 

On je naveo da se pravac koji je izabran za kretanje ruskog humanitarnog konvoja nalazi izvan područja pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga i da je puna odgovornost za bezbednost konvoja u tim oblastima na proruskim snagama i Rusiji, prenosi agencija Itar-tas.

 

Perebejnos je ponovio stav Kijeva da ruska humanitarna pomoć u Ukrajini treba da bude isporučena pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i pod njenom punom odgovornoću.

 

On je dodao da bi, prema preliminarnom planu, svaki konvoj od 30 kamiona sa humanitarnim zalihama, pratilo pet pripadnika MKCK.

 

Lideri Donjecke Narodne Republike rekli su da će oni garantovati bezbednost ruskom humanitarnom konvoju na teritoriju pod njihovom kontrolom.

 

Nešto ranije, zvanični predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin je rekao da se Moskva nada da će dostava ruske humanitarne pomoći na istok Ukrajine početi narednih časova i da očekuje od Kijeva hitne garancije za bezbednosti humanitaraca.

On je kritikovao je ukrajinske vlasti da su naglo pojačale borbena dejstva da bi presekli prethodno usaglašenu putanji kretanja humanitarne pomoći od rusko-ukrajinske granice do Luganska.

 

"Napadi na Lugansk i njegova predgrađa su sve intenzivniji, i to upravo na mjestima kuda treba da prođe humanitarna pomoć", rekao je Čurkin, a prenosi "Glas Rusije".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here