Kijev priznao da Rusija šalje pomoć

0

Jedan od vozača ruskih kamiona

Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namenjenog građanima istočne Ukrajine kao humanitarnu pomoć, saopštila je ukrajinska vlada. Prvih 16 kamiona, od 280 belih kamaza s ruskom pomoći namenjenoj istočnom regionu Ukrajine, juče su stigli na granični prelaz Donjeck. Kolona se i juče nalazila na teritoriji Rusije, a vreme kad će preći granicu i stupiti na teritoriju Ukrajine još nije bilo utanačeno.
Kako su objasnili predstavnici ruskog transportnog preduzeća angažovanog za prevoz robe, uprkos tome što je deo kamiona napustio parking kod Kamensko-Šahtinskog, u Rostovskoj oblasti, prelazak granice, ipak, nije bio planiran za jučerašnji dan. Prepostavlja se da će kamioni s humanitarnom pomoći biti otpravljani ka granici u manjim partijama kako se ne bi stvarala gužva na kontrolnom punktu.

Ukaz
Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova. Tom ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, koje je potpisao šef regionalne delegacije MKCK Paskal Kutat. U tom dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva. Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini.
Ruski konvoj sa humanitarnom pomoći krenuo je pre sedam dana iz Moskovske oblasti. On prevozi 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Traže pomoć NATO
Ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin se obratio NATO-u i EU tražeći vojnu pomoć. On je rekao da će se Ukrajina za Krim, Donjeck i Lugansk "boriti do poslednjeg". Američki senatori Džon Mekejn i Džo Doneli su izjavili da je Obama dužan da pošalje u Ukrajinu odbrambeno oružje i apelovali su na svog predsednika da pomogne ukrajinskoj armiji obaveštajnim podacima, javljaju američki mediji. Senatori smatraju da je Kijevu potrebno protivtenkovsko oružje da bi zaštitio teritoriju svoje zemlje. Mekejn i Doneli tvrde da Rusija jača svoje vojno prisustvo na granici s Ukrajinom, što je Moskva u više navrata negirala. Takođe, posmatrači Oebsa to nisu primetili i izjavili su da na teritoriji Ukrajine nema ruske vojske

 

Desni sektor preti Porošenku
Ukrajinski ultranacionalistički pokret Desni sektor pretio je predsedniku zemlje Petru Porošenku oružanih pohodom na Kijev ukoliko u roku od 48 sati ne počne borbu protiv "revanšističkih snaga u MUP-u" i ne oslobodi sve zatvorene članove Desnog sektora.
Kako tvrde nacionalisti, visoke funkcije u MUP Ukrajine zauzimaju ljudi koji predstavljaju "unutrašnju kontrarevoluciju". Oni zahtevaju od Porošenka da razreši dužnosti čitav vrh MUP-a i da počne istragu "zločinačkog rada".

Kako je ranije saopšteno, u svakom od kamiona nalaziće se po jedan predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), ali ono što zabrinjava šefa regionalne delegacije u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji Paskala Kjuta je činjenica da iz Kijeva još nisu stigle garancije za bezbedno kretanje preko teritorije Ukrajine.
Situacija u Donbasu, regionu kome je ruska humanitarna pomoć namenjena, i dalje je kritična. U Luganskoj i Donjeckoj oblasti vode se žestoke borbe, padaju nove žrtve. U Donjecku je poginulo 10 civila, a osmoro je ranjeno. Porušeni su stambeni objekti u šest ulica ovog grada, a oko 40.000 stanovnike je ostalo bez struje. Artiljerijskim napadima bili su izloženi i druga mesta ovog regiona.
Ukrajinska armija gađala je Lugansk balističkim raketama točka-U, javila je TV Rusija 24.
Upotreba balističkih raketa u Lugansku svedoči o tome da ukrajinske snage imaju punu podršku Amerikanaca za bilo kakvu akciju, rekao je zamenik predsednika komiteta Državne Dume RF za odbranu Franc Klincevič.
– Ovo govori o tome da ukrajinske snage bezbednosti imaju kart blanš od Amerikanaca. Oni ne mare za to šta govori Rusija, šta govori međunarodna zajednica, čak i Evropa danas. Oni su dobili kart blanš i žele da što pre da završe vojnu akciju – rekao je Klincevič.
Proruske snage oborile su juče ujutru u Luganskoj oblasti ukrajinski borbeni avion MIG-29, izjavio je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjuhin. Pilot je katapultirao, a ukrajinske snage su ga posle kraće potrage pronašle i spasle, rekao je portparol.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here