Kijev zgazio sporazum iz Minska

0

Kijev je zapretio jugoistoku zemlje blokadom, a premijer Jacenjuk kaže da će vlada prestati da finansira regione koje kontrolišu proruske snage, sve dok "teroristi odatle ne budu oterani". Istovremeno, Nacionalni savet bezbednosti i odbrane Ukrajine podržao je inicijativu predsednika Petra Porošenka da ukine zakon o specijalnom statusu Donbasa. Na jugoistoku zemlje su odluku o suspenziji zakona dočekali prilično mirno, a proruski lideri su upozorili da je "Porošenkova odluka ugrozila sporazum iz Minska, po kojem je stupio na snagu prekid vatre na istoku Ukrajine".
 

Mali samit
U Kremlju ne isključuju mogućnost susreta predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Baraka Obame, na marginama samita APEC
u Pekingu, (10. i 11. novembra). – Po pravilu, tada se dešavaju veoma intenzivni kontakti, pa se samim tim mogućnost takvog susreta (Putin-Obama) ne može isključiti, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Na brifingu u Vašingtonu rečeno je da Obama računa na neformalni razgovor sa ruskim predsednikom na marginama samita APEC.

Porošenko je na sednici Nacionalnog saveta bezbednosti i odbrane naložio da se proveri vojna oprema u zoni antiterostičke operacije na jugoistoku zemlje i da se razradi i pojednostavi procedura za nabavku oružja za vojsku, a nije isključio ni ekonomsku blokadu Donbasa.
Ruski mediji zaključuju da samim tim Kijev zapravo ponovo sprema za rat. U svom vojnom planiranju Rusija će uzeti u obzir jačanje NATO-a i njegovo približavanje ruskim granicama, izjavio je ruski predstavnik pri Alijansi Aleksandar Gruško.
-To je direktan put ka eskalaciji napetosti i podrivanju vojne bezbednosti u regionu i u celoj Evropi – rekao je Gruško.
U međuvremenu, ruski Gasprom je potvrdio da je ukrajinski Naftogas izmirio deo duga za ranije isporučeni gas, u iznosu od 1,45 milijardi dolara. Rusija, Ukrajina i EU su krajem oktobra potpisale protokol o zimskim isporukama gasa Ukrajini, koji će omogućiti neometani tranzit gasa u Evropu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here