Kim Džong Un spreman na pregovore sa Južnom Korejom

0

Beta/AP/W.M.-E.
Veruje u obnavljanje pregovora sa Južnom Korejom
 

"Verujemo da možemo da obnovimo prekinute pregovore na visokom nivou ako Južna Koreja iskreno želi da dijalogom poboljša odnose Severne i Južne Koreje", rekao je Kim u obraćanju koje je prenosila nacionalna televizija.

Kim je dodao da nema razloga da ne budu održani i razgovori na najvišem nivou ako budu ispunjeni uslovi i odgovarajuća atmosfera.

Poslednji samit dve države održan je 2007. godine, a mogućnost za organizaciju novog sastanka u skorijoj budućnosti je mala zbog velikog nepoverenja između dve zemlje, ocenjuje Asošiejted pres.

Poziv Kima za poboljšanje odnosa dva suseda upućen je u trenutku kad je Severna Koreja na udaru kritika zbog stanja u oblasti ljudskih prava i kada je Vašington optužuje za hakerske napade na kompaniju Soni zbog filma "Intervju".

Iako je Pjongjang negirao da je odgovoran za napade, ocenio je da je to bilo "pravedno delo", sugerišući da iza njih možda stoje simpatizeri Severne Koreje u inostranstvu.

Južnokorejski zvaničnici kažu da su otvoreni za svaki oblik pregovora. Seul je čekao odgovor Pjongjanga na njegov raniji predlog o održavanju pregovora ovog meseca o pripremama za ujedinjenje i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Obe strane tvrde da im je osnovni cilj ponovno ujedinjenje, ali se ne slažu kako to postići i kakav oblik vladavine bi bio uspostavljen u ujedinjenoj Koreji.

Kim je istakao da Južna Koreja mora da odustane od svih zavera da započne rat i da radi na postizanju mira, a da Vašington mora da napusti "politiku neprijateljstva" i "nepromišljene zavere invazije".

Kim je dodao da je ova godina posebno važna jer se obeležava 70. godišnjica oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine.

Kada je u pitanju unutrašnja politika, Kim je rekao da će se i dalje držati politike "vojska na prvom mestu", ali i da će nastojati da poboljša životni standard unapređenjem naučne, tehnološke i ekonomske politike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here