Youtube/WION

Na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta, odlučeno je danas da guverner Narodne banke Kine (PBOC) Ji Gang i ministar finansija Liu Kun ostanu na tim funkcijama.

Kineski predsednik Si Đinping postavlja lojalne funkcionere na ključna mesta u okviru rekonstrukcije vlade, ali je zadržao guvernera centralne banke i ministra finansija, iako su obojica dostigla zvaničnu starosnu granicu za penzionisanje od 65 godina, naveo je Rojters.

Agencija napominje da je na listi imenovanja bilo manje promena nego što se očekivalo, pri čemu je većina ministara zadržala svoje funkcije.

Kineska vlada postavila je cilj ekonomskog rasta u ovoj godini od oko pet odsto, u odnosu na tri odsto prošle godine.

Šef kineskog statističkog biroa Kang Ji rekao je danas na sednici parlamenta da kineska ekonomija i dalje sadrži duboke strukturne protivurečnosti i probleme, izvestili su državni mediji.

Kina je imenovala za ministra odbrane Li Šangfua, kao i četiri potpredsednika vlade, na čelu sa Dingom Sjueksiangom, koji je dugo obavljao funkciju šefa Sijevog kabineta.

Novog kineskog ministra odbrane sankcionisale su SAD zbog kupovine ruskog naoružanja, podsetio je Rojters.

Najveća promena na sednici parlamenta bilo je imenovanje u subotu Li Ćijanga za premijera koji je na toj funkciji zamenio Li Kećijanga, koji je podneo ostavku nakon dva petogodišnja mandata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here