EPA

Kineske vlasti pokušavaju da pridobiju bivše britanske vojne pilote velikim sumama novca, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

On dodaje da je oko 30 bivših britanskih vojnih pilota već otišlo da obučava pripadnike kineske narodnooslobodilačke armije.

Stoga je Ujedinjeno Kraljevstvo izdalo obaveštajno saopštenje i upozorilo bivše vojne pilote da ne rade za kinesku vojsku. Kina i dalje pokušava da dobije pilote, a sada je pojačala svoje napore, tvrde zapadni zvaničnici.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da je obuka i regrutovanje pilota u skladu sa britanskim zakonima, ali da zvaničnici u Velikoj Britaniji i drugim zemljama pokušavaju da odvrate pilote da prihvate takve ponude.

“Oni nude veoma dobar iznos. Novac je snažan motivator”, rekao je jedan zapadni zvaničnik, prenosi Bi-Bi-Si.

Ponude dolaze preko posrednika

Smatra se da će nekim bivšim pilotima biti ponuđeno čak 237.911 funti.

Kina želi da iskoristi njihovo iskustvo da bolje razume kako zapadni avioni i piloti funkcionišu, informacije koje bi mogle biti od vitalnog značaja u slučaju bilo kakvog sukoba, kao što je onaj sa Tajvanom.

Britanske vlasti su 2019. primetile da je Kina privukla mali broj bivših pilota. Ovi pokušaji su donekle prestali tokom pandemije kovida jer nije bilo moguće putovati u Kinu, ali su sada ponovo počeli da regrutuju. Neki od pilota su u kasnim 50-im godinama i tek su nedavno napustili vojsku.

Na meti su i piloti iz drugih zemalja.

Zvaničnici su rekli da Kina pokušava da ih pridobije preko posrednika i da je ceo proces uključivao vazduhoplovnu akademiju sa sedištem u Južnoj Africi.

“Preduzimamo odlučne korake da zaustavimo napore kineskog regrutovanja“

Za sada nema dokaza da je neko od pilota prekršio Zakon o službenoj tajni ili počinio neko krivično delo.

Britanske vlasti koriste upozorenja da pokušaju da obuzdaju takvo zapošljavanje, informišu sadašnje zaposlene i industrijske partnere o razvoju situacije i podsete zaposlene na njihovu obavezu da zaštite osetljive podatke.

“Preduzimamo odlučne korake da zaustavimo pokušaje Kine da regrutuju aktivne i bivše pilote Oružanih snaga Velike Britanije za obuku kineske Narodnooslobodilačke armije“, rekao je portparol Ministarstva odbrane.

“Svi aktivni i bivši zaposleni podležu Zakonu o službenim tajnama. Pregledamo upotrebu sporazuma o neotkrivanju podataka, dok će novi zakon o nacionalnoj bezbednosti obezbediti dodatne alate za rešavanje današnjih bezbednosnih izazova – uključujući i ovaj“, dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here