pixabay.com

Kineska centralna banka sugerisala je nekim od najvećih banaka u zemlji da se uzdrže od momentalnog umnožavanja svojih deviznih pozicija na tržištu.

Kako navode izvori agencije Reuters, od banaka je zatraženo da ne menjaju svoje pozicije na međubankarskim deviznim tržištima nakon bilo kakve prodaje američkih dolara klijentima, sve dok njihova promptna devizna pozicija ne dostigne određeni nivo.

Direktiva je došla sa sastanka Narodne banke Kine sa nekoliko komercijalnih banaka ranije ove nedelje, navode izvori britanske agencije. Bankama je takođe rečeno da će kompanije koje žele da kupe 50 miliona dolara ili više, morati da zatraže odobrenje centralne banke.

To efektivno znači da bi neke od velikih kupovina u dolarima apsorbovale banke i da bi se neko vreme vodile u njihovim knjigama, čime bi se delimično smanjio pritisak na opadajući juan. Juan je izgubio više od pet odsto u odnosu na dolar tokom ove godine.

Povećanje razlika u prinosu sa drugim velikim ekonomijama, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i spori domaći ekonomski oporavak izvršili su pritisak na juan. Njegov kontinuirani pad takođe je doveo deformacije tržišta, jer izvoznici zadržavaju dolare umesto da ih pretvaraju u juane, prenosi portal Biznis.

4 COMMENTS

  1. jer izvoznici zadržavaju dolare umesto da ih pretvaraju u juane, prenosi portal Biznis. A zasto? Znaci juan kontinuirano pada. Kina se lagano raskrinkava.Spusta ce masku velike sile sve vise i vise. Nesto slicno kao i Rusija. Rubalj , juan – i ostale smesne valutice – uvek ce biti ovisne o dolaru, funti i euru.

  2. A ti neku izgleda tekucinu ruske proizvodnje, zar ne? Cuvaj se metil alkohola. Oni jadnici po Rusiji redovno riknjavaju zbog toga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here