Kina najveći proizvođač hrane na svetu

0

 

Te godine, poslednje za koju postoje sređeni podaci, kineska poljoprivredna proizvodnja je povećana za 30 odsto u odnosu na 584,25 milijardi dolara lane, preneo je Rojters.

Sa obzirom da se podaci STO odnose na vrednost, a ne na obim poljoprivredne proizvodnje. Podaci STO, zbog toga, ne prikazuju "krize hrane", koja je potresala svet 2008. i dovela do građanskih nemira u više zemalja, u kojima se siromašno stanovništvo osetilo ugroženim zbog osetnog rasta cena hrane, kombinovanog sa manjkom nekih osnovnih životnih namirnica, ukazao je Rojters.

Kina je, inače, jedna od manjeg broja zemalja koje su obezbedile podatke za STO za 2008. godinu.

Poslednji raspoloživi podaci o vrednosti poljoprivredne proizvodnje 27 članica EU odnose se na 2000. godinu, u kojoj je vrednost proizvedene hrane u tim državama iznosila 248,69 milijardi dolara, dok je vrednost proizvodnje hranre u Kini i te godine bila veća – 268,15 milijardi.

Podaci koji postoje za neke države članice EU, a odnose se na kasnije godine, ukazuju da je posle 2000. godine ta organizacija imala primat u svetu po vrednosti proizvedene hrane. Kina je od 2005. godine opet stekla primat.

Poslednji podatak o vrednosti hrane proizvedene u SAD kojima STO raspolaže odnosi se na 2007. godinu. Tada je vrednost američke poljoprivredne produkcije dostigla 311,23 milijarde dolara, naspram 246,57 milijardi u 2006.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here