Youtube/HuffPost UK
SZO

SZO je saopštila da im je Kina odgovorila na zahtev da im dostave podatke o novoj zaraznoj bolesti koja se širi tom zemljom.

Kako je potom navedeno iz Svetske zdravstvene organizacije, podaci koji su im dostavljeni sugerišu na to da su slučajevi zaraze, koja najviše pogađa decu i zbog koje su bolnice već pune, povezani s ukidanjem ograničenja širenja kovida i s kruženjem poznatih patogena.

Najčešće je reč o, kako se navodi, virusima mikoplazme pneumonije, uobičajene bakterijske infekcije koja obično i pogađa decu, a u Kini kruži još od maja.

Kina je u petak pozvala na oprez jer je talas respiratornih bolesti pogodio škole i bolnice, a SZO, koja je od vlade zatražila podatke o bolesti, rekla je da nisu otkriveni nikakvi neuobičajeni ili novi patogeni.

Kina se bori s porastom respiratornih bolesti dok ulazi u svoju prvu punu zimsku sezonu otkako je u decembru ukinula stroga ograničenja uvedena zbog pandemije kovida 19, a broj obolele dece posebno je veliki u severnim područjima poput Pekinga i pokrajine Lijaoning, gde bolnice upozoravaju na duga čekanja.

Državno veće je saopštilo da će grip doseći vrhunac ove zime i proleća i da će infekcija mikoplazmom pneumonije i dalje biti velika u nekim područjima i ubuduće.

I Kina i SZO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izveštavanja o najranijim slučajevima kovida 19 koji su se pojavili u Vuhanu krajem 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here