pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prijateljstvo Moskve i Pekinga je „čvrsto kao stena“ i nikakvi spoljni faktori ne mogu uticati na stratešku saradnju dve zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji nakon posete Rusiji.

– Prijateljstvo Kine i Rusije je čvrsto kao stena, ono je neuništivo. U uslovima nestabilne i stalno promenljive međunarodne situacije, čvrsti rusko-kineski odnosi imaju još veći značaj za održavanje regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti – rekao je ministar.

On je dodao da je to bio prvi sastanak sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom od početka pandemije. Prema rečima kineskog ministra, tokom dugih pregovora strane su postigle konsenzus o jačanju bilateralnih odnosa i reagovanju na međunarodne i regionalne izazove.

– Objavili smo zajedničko saopštenje u kome smo izneli zajednički stav o gotovo svim međunarodnim pitanjima, Kina i Rusija su već postale važna stabilizujuća sila u savremenim međunarodnim odnosima – podsetio je Vang Ji.

Prema njegovim rečima, pojedine zemlje koriste politiku psihološkog terora, vodeći se svojim željama, mešajući se u unutrašnje poslove drugih zemalja pokušavaju da obuzdaju i izvrše pritisak na Rusiju i Kinu, podrivaju bezbednost i stabilost oko dve zemlje.

– Kina i Rusija neprestano će razvijati odnose, usmerene na budućnost, zajedno sa međunarodnom zajednicom promovisanje izgradnju međunardnih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju, pravičnosti i uzajamno korisnoj saradnji – zaključio je Vang Ji.

Sastanak ministara spoljnih poslova Kine i Rusije održan je 11. septembra u Moskvi na marginama zasedanja Saveta MIP Šangajske organizacije za saradnju.

Lavrov je nakon zasedanja izjavio da strane nameravaju da jačaju saradnju na međunarodnoj areni.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime