pixabay.com
Ilustracija

Uprkos svim ulaganjima u sukob u Ukrajini, NATO nije u stanju da spreči Rusiju da ispuni ciljeve specijalne operacije, piše kinesko izdanje “Global tajmsa”.

“Iza agresivne retorike NATO-a kriju se protivrečnosti i neslaganja unutar bloka. Alijansa predvođena SAD odavno je istrošila sve svoje mogućnosti”, navodi se, između ostalog, prenose Novosti.

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

“Amerikanci i Evropljani su dobro svesni da Rusija nikome ne predstavlja pretnju. I možemo očekivati da će na jesen obični građani sa Zapada početi da postavljaju pitanja svojim liderima – ‘Zašto bismo mi i dalje trpeli ekonomske poteškoće?'”, navodi se u tekstu.

Istovremeno, kako navodi ovo izdanje, neke članice NATO-a priznale su da su već iscrple sve svoje zalihe vojne opreme za Kijev, a isporuka novog naoružanja ovoj istočnoevropskoj zemlji zahtevala bi značajan proizvodni napor i vreme.

Time, kako je sumirao autor, SAD gube autoritet i biće prinuđene da svoju viziju globalnog poretka koordiniraju sa drugim članicama međunarodne zajednice.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, posebno, zahtevala od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

2 COMMENTS

  1. Хоће ли ова мудра констатација допрети до запушених ушију ратнохушкачких званичника НАТО алијансе ? Сумњам!
    А било би, итекако, пожељно.

  2. Preracunali su se i udarili na jacega. Poraz ne mogu podneti a saveznike ne mogu nacj. Sami su se izdali! I pored visegodisnjih priprema su nemocni. Samo prazna obecanja. Samo je pitanje dana, kad ce glumac primetiti da je prevaren i otkazati poslusnost. Ili je odavno uvideo, ali ne sme, duboko je zagazio? Mislili su da je zasrtrasisivanje i zaludjivanje dovoljno. Kad su tako “slozni” i “jaki”, zasto ne pomlate “zle” Ruse i tako spase svoje “ljubimce? Kome je potreban NATO? Zasto je ceski oficir Obrtiel vratio sve ordenje i izjavio da je to prljav klub? O tome nije bilo ni reci u “slobodnim” medijima. Nije mi jasno, sta je Ukrajincima nedostajalo? Hteli su vise od pogace i nepotrebno stradaju – sve za bogate. Rat je odlucen, pre nego sto je poceo. Ceka se samo predaja i vecno proterivanje – ali iza Urala. Pobedniku se ne zuri, on samo dize cenu. Gadafi nije uspeo, ali predvidjam de ce rublja zameniti dolar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here