Kinezi kupili Volvo

0

 

Reč je o do sada najvećem stranom proizvođaču vozila koga su kupili Kinezi, a procenjuje se da će za Volvo platiti oko dve milijarde evra.

 

Ford već duže od godinu dana nastoji da proda poznatu švedsku firmu koja pravi gubitke. Zamenik direktora američke firme, Luis But, kaže da su tražili novog vlasnika koji će umeti da ceni Volvo.

 

"Bilo je potrebno da nađemo novog vlasnika koji bi dalje razvijao firmu i, u isto vreme, bio svestan jedinstvene vrednosti tog brenda. Tražili smo vlasnika koji će, takođe, razumeti odgovornost koju imamo prema zaposlenima i prema široj zajednici u kojoj radimo. Veoma sam zadovoljan što mogu da kažem da verujem da smo u Điliju i našli takvog vlasnika", rekao je But za „Glas Amerike“.

Kineska kompanija planira da nastavi proizvodnju u pogonima švedske fabrike u Švedskoj i Belgiji ali i najavljuje da će početi da pravi automobile te marke i u Kini.

Jedan od boljih britanskih poznavalaca prilika u svetskoj automobilskoj industriji, Dejvid Lič, ocenjuje da uspeh celog projekta nije unapred zagarantovan ali da je potencijal veliki i za one koji rade u Volvou i za nove vlasnike iz Kine.

 

"Za Volvo, sporazum znači pristup velikom kineskom tržištu, dok Kinezi dobijaju pristup znanju i tehnologiji koju sami ne bi mogli da razviju", naglasio je Lič.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here