EPA
Cene kuća padaju u Sidneju

Zakupnine u Australiji dostigle su novi rekord, nakon novog povećanja stanarina za 22 odsto.

Sajt domen.com.au otkriva da je u glavnim gradovima prosečni nedeljni zakup bio 515 dolara (kuća) i 460 dolara (junit).

To je povećanje sa 460, odnosno 410 dolara, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Nedostatak ponude na tržištu doprineo je rastu zakupnina, zajedno s uzastopnim povećanjem kamatnih stopa Banke državnih rezervi, a najveći teret troškova snose stanari.

Svaka država i teritorija ima svoja pravila kada je u pitanju zakon o zakupu i koliko često stanodavci mogu da povećaju kiriju.

U Kvinslendu i Zapadnoj Australiji, u većini slučajeva, stanodavci mogu da povećaju kiriju na svakih šest meseci i moraju da obaveste zakupca 60 dana unapred.

U Viktoriji, NSW, Južnoj Australiji, Tasmaniji i Australijskoj Prestonoj Teritoriji stanodavci mogu da povećaju kiriju jednom u 12 meseci, uz obavezu da unapred obaveste stanara.

U Severnoj Teritoriji, stanodavci mogu da povećaju kiriju na svakih šest meseci, a dužni da obaveštenje daju 30 dana unapred.

Grupe za zastupanje stanara i stručnjaci iz industrije kažu da ništa ne sprečava stanodavce da prenesu troškove povećane otplate hipoteke na stanare.

– Stanodavci mogu da uvećaju kiriju zbog promene kamatnih stopa, međutim, moraju da budu spremni da stanari odustanu od zakupa ako smatraju da povećanje nije opravdano ili je preterano – rekla je Šanin Lerd, šef korisničkog iskustva u Agenciji za upravljanje imovinom.

Kako je istakla, zakupodavci takođe mogu da povećaju kiriju ako je zakup periodičan, znači nije fiksan i zakupac nije imao povećanje u određenom vremenskom periodu.

Stanari bez zakupa na određeno vreme trebalo bi da budu spremni na obaveštenje o poskupljenju, ako ga već nisu dobili.

Stručnjak iz fonda “Henri Haloran Trast” Univerziteta u Sidneju, Kameron Marej, kaže da je uobičajena teza da će veće kamate dovesti do podizanje kirija.

– Ali, morate imati na umu da je, na kraju, cena zakupa određena tržištem zakupa, a ne troškovima stanodavaca – istakao je on.

Tačnije, ako postoji potražnja za stanovima tako zakupnine mogu da idu gore, a ne zbog toga što je hipoteka vlasnika stana skočila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here