U odlučujućoj trećoj utakmici polufinala u doigravanju za prvaka ABA lige “crveno-beli” su kao domaćini savladali “crno-bele” sa 84:63 (21:13, 23:15, 20:13, 20:22) – 2:1 u pobedama.

Zvezda: Čović 10 (za tri poena 1-3), Perperoglu 18 (2-2), Davidovac 4 (0-1), Nenadić 1, Lazić (0-2), Faje 6 (2-39, Beron 8 (1-2), Dobrić 10 (1-4), Simanić 8 (2-3), Rivers 6 (2-4), Cirbes 4, Odžo 9. Trener: Tomić.

Partizan: N. Janković 10, Pejdž 11 (1-4), Si (0-2), Marinković 12 (1-4), Jaramaz 6 (0-2), Veličković 8 (2-2), Zagoirac 8 (0-2), Renfro (0-4), S. Janković 3 (1-4), Lendejl (0-1), Gagić 3, Nikolić 2. Trener: Trinkijeri.

Posle neizvesnih duela s Partizanom ne samo u prethodne dve utakmice polufinala plej-ofa nego i pre ni najveći optimisti među Zvezdinim navijačima nisu slutili da će njihovi ljubimci biti tako siloviti u prelomnom meču. “Crveno-beli” su uzeli najljućeg rivala pod svoje od početka, a kako je njihova zaliha rasla, tako se razbuktavala podrška s tribina, listom naklonjenih Zvezdi.

Partizan je najčešće delovao kao da su mu se odsekle noge, a sledile ruke. Sapeto i neuverljivo “crno-beli” su imali isti problem kao “crveno-beli” u prošloj utakmici. Šut im je bio izuzetno loš, a naročito za tri poena. Istina, Zvezda je doprinela da bude tako najboljom odbranom u ovoj sezoni.

Njeno nadahnuće nije jenjavalo. Trinkijerijev poslednji trzaj bio je smišljen tako da se blic-krigom na početku drugog poluvremena istopi zanačajna prednost najvećeg rivala, koji je prvi deo rešio u svoju korist sa 44:28. Pošto Partizanu to nije pošlo za rukom, ubrzo zatim je bilo sasvim jasno da će dalje otići Zvezda, koja je važeći viceprvak regionalnog takmičenja, a sada i petostruki uzastopni finalista.

Njena najubedljvija prednost bila je i 35 poena u poslednjoj četvrtini. “Crno-beli” su, kad je Zvezda najzad i mogla da spusti gard, ublažili poraz kojem je, između ostalog, kumovalo i to što su Renfro i Lendejl, Partizanove velike uzdanice, ostali bez poena.

 

Kraj utakmice

Zvezda je ostvarila ubedljivu pobedu protiv Partizana u “majstorici”. Ko će joj biti protivnik u finalu znaće se posle odlučujuće utakmice između Cedevite i Budućnosti (nedelja, 19 časova).

IV četvrtina

38`: 79:56 – Partizan ublažuju poraz. Publiku, listom Zvezdinu, na noge je podiglo kad je Simanić s leđa izblokirao Pejdža, koji se u protivnapadu ustremio na koš.

 

33`: 76:43 – Zvezda stekla 30 poena prednosti, a zatim je Odžo pogodio pod prekršajem. Bio je uspešan i iz dodatnog slobodnog bacanja.

 

32`: Trojku postiže i Čović – 67:41. Nešto kasnije umalo fizički obračun Zagorca sa Zvezdinim plejom. Strasti su smirene. Igrač Partizana je dobio nesportsku grešku.

III četvrtina

 

30`: 64:41 – Trojka i Perperoglua. Zvezdina  najubedljivija prednost +23. Završena je treća četvrtina.

29`: 61:41 – Simanić trojkom gasi svaku Partizanovu nadu.

Beron prodire pored Marinkovića

27`: 53:37 – Partizanovi trzaji. Prednost Zvezde smanjena serijom 5:0.

25`: 53:32 – Zvezdina prednost raste. Dosegla je do 21 poena razlike Fajeovom trojkom. Partizan u napadu nije postigao ono što je Trinkijeri naumio od početka drugog dela utakmice.

 

Krenulo je kao da će Partizan da smanji razliku, a minut kasnije Zvezda je iz Davidovčevih poena iz protivnapada stigla do +18 – 40:38.

Počelo je drugo poluvreme

 

II četvrtina

Zvezda je posle tajm-mauta imala 17 sekundi do kraja prvog poluvremena da organizuje napad. Beron nije pogodio za tri poena. Ostalo je 16 poena prednosti za “crveno-bele” (44:28) koji su u svemu nadvisili večitog rivala, sapetog u najvećem delu prve dve deonice.

Marinković nije mogao preko Cirbesa

14: Zagorac promašio sva tri slobodna bacanja pošto je bio nad njim načinjen prekršaj u pokušaju za tri poena. Partizanu su se, izgleda, u grotlu Zvezdine publike, odsekle i noge i ruke. Za kratko vreme “crno-bele” je dotukla i Simanićeva trojka.

12`: 29:15 – Trojkom Perperoglua Zvezda dolazi do najubedljivije prednosti do sada. Njena igra je nadahnutija, na krilima gromoglasne publike, a Partizan ima problem sa šutem za tri poena (1-7) kao što je Zvezda u drugoj utakmici.

Druga deonica počinje Zagorčevim promašajem za tri, ali i njegovom odličnom odbrambenom rolom koja ipak nije materijalizovana u protivnapadu. na drugoj strani prcve poene postiže Rivers trojkom.

Veličkoviću preprečen put na Zvezdin koš

I četvrtina

Zvezda je u prvoj četvrtini, koja joj je pripala sa 21:13, odigrala možda i najbolje u odbrani ove sezone. Partizan je imao učinak 2-10 za dva, a 1-5 za tri. Šest od njegovih 13 poena su iz slobodnih bacanja.

7`: 15:3 I Beron je pogodio za tri poena.

6`: 12:3 – Zvezdina serija 9:0 zaključno s Dobrićevom trojkom. Navijači “crveno-belih” su napravili grotlo u dvorani.

5`: Serija promašaja na obe strane. Nekoliko minuta stoji da je rezultat 5:3. To su prekinuli Beron i Dobrić.

Efektnim blokadama za kratko vreme Davidovac i Odžo zaključali bravu Zvezdinih vrata.

5:3 – Zvezda, koja je u prošloj utakmici imala katastrofalan učinak za tri poena, krenula je u istom stilu, pošto je neuspešan bio Lazić. Na drugoj strani trojku je dao Veličković, ali je Faje, uzvrativši istom merom, najavio bolji učinak “crveno-belih” za tri.

Zvezdina prednost je što će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta njenim navijačima (možda se potkrade neki partizanovac), ali to u “večitom derbiju” našeg sporta nikada nije bilo i presudno. Neće ni sada. Posle vođstva “crveno-belih” “crno-beli” su se pobedom u drugom meču izborili za odlučujuću utakmicu, a tako su sav teret “majstorice” svalili na leđa najljućeg rivala, koji će opet biti bez pomoći poslovođe Džoa Reglenda, jednog od svojih najboljih igrača. Ostali su u pogonu i kod jednih i kod drugih.

Samo prvi od pet okršaja ove sezone nije bio rezultatski neizvestan, ne i neuzbudljiv, pa neka tako bude i večeras jer to je lepota sporta, a njegova okrutnost je u tome što neko mora da izgubi.

Sutra, isto u “majstorici”, Cedevita u Zagrebu dočekuje Budućnost (19 časova).

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here