Z. M.
Na Vidovdanskim sportskim igrama ove godine bili samo klubovi iz Beča

Pod hitno su potrebne promene u Savezu Srba u Austriji, kako bi klubovi, koji su odlično organizovani bili pod jednim, funkcionalnim, uspešnim krovom i bolje se zajednički organizovali, smatra Saša Božinović, član Predsedništva Saveza i potpredsednik Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“ iz Beča.

– Nama u „Mokranjcu“ smeta što je trenutno rad Saveza trenutno na najnižem nivou od njegovog osnivanja. U Austriji imamo situaciju da društva rade na najvišem nivou, svi rade odlično, a najlošije funkcioniše krovna organizacija. Lično smatram da bi trebalo da se izvrši reorganizacija – ukazuje Božinović.

On ističe da Savez između ostalog treba na najbolji način da predstavlja srpsku zajednicu i prema okruženju u Austriji što ne čini.

– Naprotiv, dešavanja u Savezu prethodnih godina, afera oko ranijeg rukovodstva i preotimanja uprave, samo su naneli štetu ugledu ove organizacije, ali i cele srpske zajednice u Austriji. Pitanje je kako ćemo i da li ćemo ikada moći da popravimo napravljenu štetu – ocenjuje Božinović, podsećajući na nelegalne radnje koje su bile i predmet pred austrijskim institucijama.

On dodaje da je i sam član uprave Saveza, ali ističe da je ova krovna organizacija naših društava u Austriji prethodnih nekoliko godina potpuno neaktivna.

– Iako sam član uprave mislim da treba pod hitno sprovesti reorganizaciju i reformu. Ovakvim neradom samo gubimo naše zajedničke manifestacije, koje su okupljale i po više hiljada učesnika.

Božinović podseća da je prošle godine otkazana jedna od tri zajedničke manifestacije koja je namenjena deci – Kviz znanja i smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva srpske dece u Austriji, dodajući da se ne zna da li će Kviz i smotra biti organizovani ove godine.

– Šteta je da se takva jedna manifestacija ne održi, a posebno da to bude drugu godinu zaredom. Time naša deca gube motivaciju, jer su Kviz i dečja Smotra bila takmičenja na kojima su se naši mališani iz cele Austrije upoznavali i družili.

Kao siguran znak za uzbunu Božinović ukazuje da se ne zna ni ko će biti domaćin iduće Smotre folklora u Austriji.

Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba i Saša Božinović

Fijasko igara

– Vidovdanske sportske igre održane u junu ove godine bile su fijasko. Zajednica srpskih klubova u Beču odlično je organizovala to sportsko nadmetanje, ali nijedna zajednica iz drugih pokrajina nije učestvovala, što je velika sramota i preti da dovede do ukidanja ove manifestacije koja ima dugu tradiciju i koja je obeležila istoriju samoorganizovanje Srba u Austriji – ogorčen je Božinović.

Odvojiti folklor

– Aktuelna uprava, čiji sam i ja član, potpuno je neaktivna. Moje je mišljenje da moramo da povratimo punu funkcionalnost krovne organizacije. Možda bi trebalo razmisliti i da po uzoru na Švajcarsku odvojimo aktivnosti folklora i dodatno formiramo Savez srpskog folklora, a da Savez Srba u Austriji bude institucija koja će se boriti za naš položaj u ovoj zemlji – istakao je Božinović, potpredsednik jednog od najuspešnijih društava u Austriji.