Đ. Janković
Publika razgledala izdanja koja se "nasleđuju i poklanjaju"

Prva knjižara JP Službeni glasnik otvorena je u centru Loznice, u prisustvu Mladena Šarčevića, direktora ovog javnog preduzeća, i Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice. Ovo je 31. knjižara Službenog glasnika u Srbiji, sedma otvorena u prethodnih godinu dana, a još šest treba da ih bude otvoreno do kraja godine.

Prema Šarčevićevim rečima “Službeni glasnik” ima drugačiju filozofiju, ne samo knjižarstva već je, pre svega, nosilac pravno-informacionog sistema, a nastoji da izdaje knjige koje se “nasleđuju i poklanjaju”. Pored standardnog “Glasnika” i pravnih knjiga, kako je naveo, okrenuti su nauci, nacionalnim temama – istoriji, geografiji, kulturi i svemu ostalom, a okupili su više od 150 visokoškolskih ustanova i instituta i pokrenuli edicije velikih knjiga važnih za našu državu. Šarčević je najavio da se rade veliki softveri za pretraživanje pravne biblioteke.

Vidoje Petrović i Mladen Šarčević

– Moći će da se pretražuje 150 miliona reči bilo kojih pravnih sistema, a spremamo i digitalizaciju “Novina serbskih”. To je savremena istorija Srbije od 1813 – naveo je Šarčević.

Prema oceni gradonačelnika Petrovića otvaranje knjižare izuzetno je značajno za Loznicu, pre svega za školstvo, za Osnovni i Prekršajni sud, kao i građane koji će tu pronaći mnogo toga čega nema u ostalim knjižarama. On je naveo da će i žitelji susednih opština, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija, ovde moći da nađu sve što im je potrebno ili da to poruče.

Za otvaranje knjižare vladalo veliko interesovanje

Posebna odgovornost

– Za Službeni glasnik je otvaranje knjižare u Loznici posebna odgovornost, imajući u vidu značaj Vukovog zavičaja za istoriju Srbije, a naročito istoriju srpskog jezika – kazala je Nevena Drulović, načelnica Službe za marketing i odnose sa javnošću.

– Želimo da ovo bude mesto okupljanja ljubitelja književnosti i čuvar srpske kulture – rekla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here