Ko će voditi diskaunt imperiju?

0

 

Karl Albert

 


Nemačka je izgubila jednog od svojih najvećih preduzetnika. Kako je tek ove nedelje saopšteno, prošle srede je u svojoj vili u esenskom kvartu Bredenej u 94. godini preminuo Karl Albreht, osnivačc "Aldi-Zida"(Aldi-Juga).
Karl je sahranjen pored brata Tea, koji je preminuo u julu 2010.godine, sa kojim je osnovao najveći trgovinski koncern u Nemačkoj – Aldi.
Sahrana je održana bez mnogo pompe i u najužem krugu porodice i prijatelja, piše "Fokus".
Tokom života Karl Albreht se držao podalje od javnosti. Javni nastupi, govori i fotosi nisu bili njegova stvar. Samo jednom je familija dospela na naslovne stranice i to 1971. godine kada su kidnaperi oteli Tea. Posle 17 dana je pušten u zamenu za 7 miliona evra, od kojih je polovinu dao Karl. Posle toga su oni živeli u najvećoj anonimnosti.
Braća Albreht su inače odrasla u esenskoj radničkoj četvrti Šonebek, a njihov otac je u početku radio u rudniku, a kasnije zbog prašine u plućima, za manje novca dobio je posao u pekari. Da bi obezbedili dovoljno novca za život, majka je 1913. godine otvorila mali dućan u Šonebeku, preteču njihove kasnije imperije.
Posle rata su braća preuzela posao i od "tetka Ema radnje" (koju je vodila njihova majka) napravili koncern Aldi. Toje zapravo skraćenica od "Albreht Diskaunta"), koji je godinama sinonim za jeftine supermarkete. Koncept je bio jednostavan i genijalan: Ograničeni sortiment robe za dnevne potrebe, bez "šnik-šnak" enterijera , povoljne cene i tempo na kasama – to je pretvorilo braću Albreht u najbogatije Nemce.
Karl i Teo su 1962. godine podelili imperiju, tako što je Teo dobio profitabilniji sever i ostatak Evrope, a Karl je preuzeo jug Nemačke i prava na Veliku Britaniju, Australiju i Ameriku. Tako je "Aldi- ekvator" koji prolazi kroz Milhajm na Ruru, podelio Nemačku i ceo svet.
Braća Aldi su godinama bila na vrhu liste najbogatijih Nemaca. Prema Forbsovoj listi, Karlovo bogatstvo se procenjuje na 18 milijardi, a klan oko Tea na 12,5 milijardi evra. Braća su svoje bogatstvo usmerila u fondacije, kojima su hteli da osiguraju kontinuitet i dalji razvoj koncerna.
Za dalju budućnost ovog diskaunta je važno da li će se naslednici zajedno držati, jer njihov uticaj na Aldi je proteklih godina stalno opadao. Kako je još početkom maja izvestio ekonomski magazin "Bilanc", iza kulisa su se odvijale unutrašnje borbe u porodici za vodeće pozicije u firmi.

 

 

Fali im vođa

Diskusija oko toga da li je top-menadžment u Aldi-Zidu dobro postavljen, vodi se već duže vreme. Posle povlačenja Karla Albrehta, nedostaje neko ko bi poboljšao produktivnost koncerna na nemačkom tržištu, gde vlada žestoki rat cena sa konkurentnim diskauntima kao "Lidl" i "Peni".

 

 

Skromni bogataš

Karl Albreht nikada nije podlegao luksuzu. Vila u kojoj je živeo je za čoveka njegovog staleža, koji je sebi mogao da priušti luksuzne nekretnine, lamborgine i sve ostalo, veoma skromna. Umesto toga, on je novac usmerio u fondaciju koja služi "zajedničkim interesima familije Albreht", sa dve podfondacije za medicinske i kulturne projekte. Štedljivost braće Albreht se takođe prepričava: da su uvek bili prvi koji su gasili svetlo i da su olovke zarezivali sve dok se potpuno ne istroše. Jedini luksuz koji je Karl Albreht sebi priuštio tokom života je golf-teren na Donauešingenu.

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here