EPA/Boris Pejović
Milojko Spajić

Lider Pokreta Evropa sad (PES) i budući premijer Crne Gore Milojko Spajić je ekonomista i političar, bio je ministar finansija u Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

Rođen je 24. septembra 1987. godine u Pljevljima. Živi i radi u Podgorici.

Nakon pada Krivokapićeve vlade 28. aprila 2022. godine, Spajić je zajedno sa kolegom i aktuelnim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem osnovao političku organizaciju Evropa sad.

Trebalo je da bude jedan od kandidata na predsedničkim izborima 2023. godine, ali je zbog problema sa državljanstvom i prebivalištem Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore odbila njegovu kandidaturu, pa je umesto njega kandidat PES bio Milatović.

U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prvu godinu studija je završio na Univerzitetu Osaka kao stipendista Vlade Japana. Nakon toga je pohađao četvorogodišenje studije na Fakultetu ekonomskih nauka na Univerzitetu Saitama u Pekingu. Diplomirao je ekonometriju i kvantitativnu ekonomiju. U sklopu projekta razmene studenata Spajić se školovao i na tehničkom fakultetu Univerziteta Đinghua u Pekingu. Magistrirao finansijski inženjering na Visokoj školi komercijalnih studija u Parizu.

U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu vlade navedeno je da govori šest stranih jezika.

Radio je u globalnim bankarskim korporacijama u Tokiju i Singapuru. Posle toga je bio partner Fonda “Venture Capital” u Singapuru. U Crnu Goru se vratio 2020. godine, a jednom prilikom je kazao da je povod za to bilo izglasavanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Spajić se pridružio litijama koje su organizovane širom zemlje u znak protesta zbog donošenja tog zakona.

Na izborima koji su održani krajem avgusta 2020. godine većinu u parlamentu je osvojila dotadašnja opozicija, pa je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon nekoliko decenija izgubila vlast.

Priliku da formiraju vladu dobili su izborni pobednici, tj. nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić. Kao mandatar, Krivokapić je tražio da njegova vlada bude sačinjena od eksperata iz raznih oblasti. Tako je za ministra finansija i socijalnog staranja predložen Milojko Spajić. Odlukom skupštinske većine Vlada je zvanično izglasana 4. decembra 2020. godine. Pred kraj godine objavljeno je da zbog manjka u državnoj kasi Crna Gora morala da se zaduži 750 miliona evra. O ovoj odluci se nije raspravljalo u Skupštini, što je izazvalo negodovanje, kako kod poslanika opozicije, tako i kod onih koji su glasali za novu Vladu.

Spajić je svoju odluku o zaduženju branio argumentima da je to bila jedina iznuđena mera i da bi svaka druga značila mnogo bolnije procese. Dodao je da novac koji je pozajmljen “obezbeđuje dve godine mira”.

U saradnji sa Jakovom Milatovićem, tada ministrom ekonomskog razvoja u novembru 2021. godine predstavio je projekat “Evropa sad” koji je za cilj imao “povećanje životnog standarda svih građana, unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, smanjenje sive ekonomije na tržištu rada” i slično. Za građane je ipak najvažnije što je program predviđao povećanje plata, pa je tako najniža cena rada sa 222 evra “skočila” na 450 evra.

Predstavljajući plan, Spajić je kazao da očekuje da će se javni dug, koji je bio iznad 100 odsto smanjiti na 76 ili 78 odsto. Osim toga, istakao je da će crnogorska ekonomija biti najbrže rastuća u Evropi.

Među najoštrijim kritičarima bio je Nebojša Medojević, predsednik vladajućeg Saveza za promjene (SZP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF). On je, uprkos Spajićevim argumentima, tvrdio da Crnu Goru čeka “grčki scenario”. Građanski pokret URA Dritana Abazovića je uz podršku Demokratske partije socijalista i drugih opozicionih partija u Skupštini 4. februara 2022. godine izglasao smenu Vlade Zdravka Krivokapića.

Spajić i Milatović su 26. juna 2022. godine osnovali Pokret Evropa sad!. Pridružila im se i nekadašnja ministarka odbrane Olivera Injac. Za predsednika pokreta je izabran Spajić, dok je Milatović imenovan njegovim zamenikom. Pokret Evropa sad! u svom programu, između ostalog, “obećava” insistiranje na vladavini prava i evropskim integracijama, nultu stopu nezaposlenosti, prosečnu platu od hiljadu evra, te minimalnu penziju od 450 evra.

Evropa sad! je izašla na izbore u nekoliko lokalnih sredina i ostvarila zapažene rezultate. Veliki uspeh njihova lista je ostvarila na izborima u Podgorici. Sa preko 20 odsto osvojenih glasova dobili su priliku da predlože gradonačelnika glavnog grada. Jedan od glavnih kandidata bio je Jakov Milatović. Međutim, zbog blokade uzrokovane nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu koji odlučuje o žalbama političkih subjekata nakon održanih izbora, Milatović nije dobio priliku da se u lokalnom parlamentu odlučuje o tome da li će postati novi gradonačelnik Podgorice.

Spajić je pred kraj 2022. godine objavio da će pokret samostalno nastupiti na predstojećim predsedničkim izborima. Početkom naredne godine je objavio da će upravo on ući u trku za novog predsednika Crne Gore. Međutim, Državna izborna komisija je 19. februara odbila da potvrdi njegovu kandidaturu nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo Srbije, što ga, prema važećim zakonima Crne Gore sprečava da se bori za funkciju predsednika, objavljeno je na internet stranici biografija.org.

Spajić je najavio i program Evropa sad 2.0. kojim se, između ostalog podrazumeva skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati, odnosno, sedmočasovno radno vreme.

Iz emotivne veze sa Vesnom Marinković, Spajić ima ćerku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here