EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Privremene institucije vlasti u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama takozvane OVK koji su optuženi u Hagu, piše Balkaninsajt.

Ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši.

Prema kosovskom budžetu za 2019. godinu, potrošeno je 1.556.089 evra na aktivnosti vezane za specijalizovane komore, ali kosovsko ministarstvo pravde nije dalo nikakve detalje o konkretnim aktivnostima na koje je ovaj novac trošen, navodi se na sajtu.

Ove godine u kosovskom budžetu je izdvojeno 4,15 miliona evra za finansijsku podršku optuženima u sudskim postupcima u specijalizovanim komorama, ali ministarstvo pravde nije iznosilo detalje kako je ovaj novac utrošen.

Kako se podseća, do sada su Hašima Tačija u Hagu zastupali Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.

Nakon što su ovog meseca međunarodni tužioci za ratne zločine u Hagu četiri dana saslušavali kosovskog predsednika Hašima Tačija otvorilo se pitanje ko plaća pravne zastupnike bivših vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Tači nakon saslušanja nije otkrio nikakve detalje o ispitivanju, niti o slučajevima i optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je predlog optužnice protiv Hašima Tacija i Kadrija Veseljija u kojem se terete za niz zlocina protiv covecnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Kosovski predsednik, takođe, nije otkrio ni detalje o načinu na koji se finansiraju njegovi pravni zastupnici. Tači je angažovao američkog advokata Pjera Ričarda Prospera.

Prosper je bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija za Ruandu, a vršio je i dužnost američkog ambasadora za pitanja ratnih zločina od 2001. do 2005. godine.

Tačija je na saslušanju u Hagu branio britanski advokat Džefri Najs.

Ni kancelarija kosovskog predsednika ni kosovsko ministarstvo pravde nisu dali objašnjenje ko je platio troškove zastupanja Tačija i putne troškove.

Pojedini politički analitičari navode da je Tači imao obavezu da javnost izvesti o tome u kom svojstvu je saslušan i koje su konkretne optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali i da odgovori na pitanje ko je plaćao troškove puta i advokata.

Nedostatak transparentnosti u slučaju saslušanja Tacija je samo jedan u nizu kada je u pitanju potrošnja novca i pitanja vezana za Haški sud za ratne zločine, uprkos velikim iznosima koji su uključeni u to, zaključuje se u tekstu.

3 COMMENTS

  1. Platijo je vučić , pacoli, i vlada kosova i on lično privatno 870,000 Euro srbija je molila da ne dodje tači na razgovor to je istina

  2. “Ko daje pare”. (Za Tacija). Takozvana drzava Kosovo nema odakle dati
    tolike pare. Njhova privreda je slepi rukav, nezaposlenost mladih na Kosovu
    je 40%. Kosovska privreda se zasniva na kriminalu, korupciji i trgovini drogom. Dobro se zna da pare daju mentori: Amerika, Engleska,
    Nemacka i EU, oni koisu stvorili kvzi drzavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here