EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM
Vladimir Putin

Iako još uvek nije jasan konačan ishod američko-iranskog konflikta, glavni mediji u SAD već pišu da je ruski predsednik Putin pobednik. Razlozi za plasiranje ovakvih informacija su primat unutrašnjih protivrečnosti i politike nad spoljnopolitičkim ciljevima i produžetak izborne kampanje od strane demokrata, piše Sputnjik.

Američko-iranska kriza odgovara Vladimiru Putinu, koji koristi i vreba svaku priliku za ostvarivanje svojih ciljeva – podrivanje poverenja u SAD, uništenje reputacije Vašingtona i širenje ruskog uticaja na Bliskom istoku, pišu američki mediji. Iako nije jasno na koji tačno način Moskva može izvući korist iz zaoštravanja odnosa i eskalacije konflikta između Vašingtona i Teherana, glavni mediji SAD su uvereni da će bilo koji ishod odgovarati planovima Kremlja da poveća svoj politički uticaj u ovom regionu i stvori razdor između Vašingtona i njegovih saveznika.

Aleksandar Dormin, profesor na Višoj školi ekonomije, ističe da se oko 90 odsto američkih medija nalazi pod kontrolom Demokratske partije, koja i dan danas pokušava da objasni da je za gubitak na izborima 2016. godine kriva Rusija, i u istom duhu nastavlja da vodi izbornu kampanju, ne bi li porazila Trampa već u novembru ove godine.

Amerikanci svima prete

Jurij Roguljov, direktor Fonda za izučavanje SAD “Frenklin Ruzvelt” slaže se sa pisanjem američkih medija da je Rusija u svakom slučaju dobitnik u sukobu između Irana i SAD, jer, prema njegovim rečima, Moskva nastoji da održava dobre odnose sa svim državama u regionu Bliskog istoka i ne postoji država sa kojom Rusija ima otvoreno neprijateljski odnos. S druge strane, SAD se postavljaju neprijateljski i svima prete.

U američkim medijima se pojavio i scenario prema kome se, kao posledica ubistva generala Sulejmanija, američke trupe povlače iz Iraka pod pritiskom lokalnih vlasti. Bez trupa u Iraku, Amerikanci nisu sposobni da zadrže svoje pozicije u Siriji, što povećava manevarski prostor Rusije, jača njene pozicije, uticaj i otvara prostor za popunjavanje političkog vakuuma.

Rusija nije bila zainteresovana za smrt Sulejmanija

Dormin dodaje da Moskvi nije mesto u ovoj priči, jer ona nije imala nikakve koristi od ubistva generala Sulejmanija, već Izrael.

– Rusija je najmanje bila zainteresovana za smrt Sulejmanija. Kada su se ruske vojno-kosmičke snage borile sa Islamskom državom, zabranjenom u Rusiji, na zemlji su se protiv ID borili Iranci i šiiti, koji su u velikoj meri koordinisali svoje aktivnosti sa ubijenim generalom Sulejmanijem. U značajnoj meri, Iranci su bili saveznici Rusije u borbi protiv “terorističke islamske zaraze”. Najzainteresovaniji za ubistvo generala bio je Izrael – objašnjava profesor.

Putinu je neophodan “plan B”

Na kartu sličnih objašnjenja je, na početku američko-iranskog konflikta, igrao i američki “Blumberg”. Prema pisanju ovog časopisa, Putinu je neophodan „plan B“, jer je smrt Sulejmanija poremetila ruske planove za Siriju, Iran i Tursku.

Kao Putinovu pobedu mnogi navode i činjenicu da se evropski lideri sve više okreću Rusiji, jer u njoj vide pouzdanog partnera. Pojedini američki mediji pišu da je strategija SAD na Bliskom istoku misterija čak i za američke saveznike, što ih sve više primorava da sarađuju sa daleko pouzdanijom Rusijom.

Eksperti zaključuju da je unutrašnja politika uvek bila primarna za Amerikance i da su mnoge spoljnopolitičke odluke donete radi unutrašnje političke upotrebe i da se ni u slučaju ubistva iranskog generala i propagiranja da je Rusija pobednik u američko-iranskom konfliktu ništa novo nije desilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here