Ko je potopio južnokorejski ratni brod?

0

Južnokorejski ratni brod skoro potpuno nestao u Žutom moru

 

"U istrazi oko uzroka potapanja broda moraju da budu razmotrene sve varijante, a istraga mora da bude brza i temeljna", navodi se u saopštenju južnokorejskog predsednika, objavljenom posle hitnog sastanka sa članovima vlade.

 

Od 104 mornara, koji su se nalazili na brodu, 58 je spaseno, 46 se vode kao nestali, a akcija spasavanja i dalje traje. Agencija Jonap je, međutim, javila da je nekoliko moranara poginulo.

 

Neimenovani zvaničnik južnokorejske vlade je, istovremeno, saopštio da Severna Koreja, po svemu sudeći nema nikakve veze sa potapanjem broda.

 

Brod je sinoć potonuo, a u prvim izveštajima se spekulisalo da je moguće da je pogođen severnokorejskim torpedom, podsetio je Rojters.

 

"Sudeći prema dosada poznatim informacijama, vlada smatra da za incident nije odgovorna Severna Koreja, iako razlog potapanja broda još uvek nije utvrđen", rekao je istaknuti zvaničnik vlade.

 

Ministarstvo odbrane Južne Koreje istražuje da li je potapanje izazvala eksplozija na samom brodu. Lokalni mediji prenose da satelitski snimci pokazuju da u oblasti gde je brod potonuo nije bilo severnokorejskih vojnih snaga.

 

SAD su sinoć saopštile da nemaju dokaze da je Severna Koreja umešana u potapanje južnokorejskog broda u blizini sporne granice između dve Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here