EPA/Marton Monus

Informacija objavljena na sajtu “Batuta” pokrenula je dilemu da li se u Srbiji priprema uvođenje četvrte doze vakcina protiv korone. Dr Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, objašnjava da se ne radi o četvrtoj dozi za sve građane – reč je o buster dozi za one imunološki najugroženije pacijente za koje osnovna vakcinacija podrazumeva tri doze.

Imunolog Emina Milošević, u izjavi za Nova.rs precizira da je reč o onim najtežim pacijenata, poput onih sa transplantiranim organima ili onkološkim bolesnicima na hemioterapiji.

– Za pacijente regularnog zdravstvenog stanja primarna vakcinacija su dve doze u razmaku od tri nedelje. Svetska zdravstvena organizacija je odlučila da pacijenti sa teškim imunološkim problemima, imunodeficijencijom, posle 28 dana u okviru primarne vakcinacije prime treću dozu. I oni primaju dodatnu buster dozu – ono što je za ostale treća doza, za njih je zapravo četvrta – objašnjava dr Denić.

Ona napominje da se sve radi uz preporuku subspecijaliste koji vodi te imunološki ugrožene pacijente. Dakle, da ne bude zabune – još uvek nema četvrte doze za sve.

Ko su najugroženiji pacijenti

Imunološkinja Emina Milošević kaže da kod nas do sada nije bila praksa da se pacijentima daju tri doze vakcina u primarnoj seriji, a da četvrta bude buster doza.

Prema njenim rečima, kandidati za takvu vrstu posebne imunizacije su pacijenti koji dobijaju imunosupresivnu terapiju – lekove koji direktno utiču na imunitet. Na tom spisku su, na primer, različiti citostatici i kortikosteroidi.

Ugroženi su onkološki pacijenti na hemioterapiji, pacijenti koji imaju transplantirane organe, pacijenti sa HIV-om, kao i oni sa autoimunim bolestima, poput multiple skleroze.

– Kod takvih pacijenata se unapred očekuje da će imati slabiji imunski odgovor na vakcinu. To ne znači da oni ne treba da se vakcinišu, naprotiv, takva osoba je prioritet za imunizaciju – navodi doktorka.

Dr Milošević napominje da je za efikasnost vakcinacije kod takvih pacijenata presudno odabrati najpovoljniji momenat, kada će imunizacija imati najviše efekta. Za to je potrebna konsultacija sa lekarom-specijalistom.

Šta je Batut saopštio:

“Buster doza daje se i nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu)”.

Batut navodi da se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here