Kod Stojnića 50 gostiju za Jovandan!

0

 

Zdravica: Miroslav (prvi zdesna) sa gostima
 

Oko podneva čim su stigli kumovi, sveštenik iz Altštetena je očitao slavsku molitvu i rezao slavski kolač. Domaćin slave Miroslav dočekivao je goste na ulazu u kuću sa koljivom, slavskim kolačem i osveštenim vinom. Svako je po starom običaju morao da proba koljivo, uzima parče slavskog kolača i popije tri puta osvešteno vino.
 

 

A gosti su stigli iz Bazela, Berna, Altštetena, Herisaua, Herbruka kao i iz Austrije – Lustenaua, Harda i Bregenca – sve u svemu okupilo se oko 50 duša.
 

Slavlje u klubu

U gradu Herisau se takođe slavio Jovandan. Branko Stankovski, rodom iz Kragujevca, simbolično je obeležio svoju kućnu slavu u prostorijama Kulturnog kluba "Sveti Nikola" iz Herisaua. On je večerom počastio sve koji su se na Jovandan našli u klubu.
"Nije kao kad slavim u mom Kragujevcu, ali eto, koliko-toliko poštujem svoju slavu, a kada se budem vratio u rodni grad, biće to kako zaista dolikuje", kaže Stankovski.

"Kada se upali sveća i kada se očita molitva za slavu onda domaćin ne sedi više do ponoći. U ponoć domaćin očita molitvu i zdravicu sa gostima, ugasi sveću i onda može i on da sedne. Te običaje sam nasledio od dede i prenosim ih na moju decu", kaže domaćin Miroslav – Miki Stojnić.
 

"Kod nas u Gradišci, kod Banjaluke, odakle potičem i uoči Jovandana, dolaze prijatelji, peče se pečenica, a dok se ispeče, družimo se, pijemo, pevamo i veselimo. I tamo slavimo Jovandan tri dana, a svaki taj dan ima poseban naziv – lice, pojtarce i zajtarce – s tim što je lice prvi i najvažniji dan slavlja – priča nam vredni domaćin i otrča da posluži goste koji su tek stigli na slavu."
 

Na slavi je bilo i dosta dece, a u popodnevnim satima domaćin je obezbedio i muziku uživo, tako da je veselje uz pesmu, meze i crno vino, trajalo sve do ponoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here