pixabay.com

Na četvrtom seminaru o proizvodnji šećerne repe u Novom Sadu, posvećenom njenoj preradi, MK grupa je saopštila da je proizvodnja šećera uvećana za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema rečima direktora kompanije Sunoko Slobodana Košutića, u regionima Bačke proizvodnja je skoro 65 tona po hektaru, dok je u regionima Srema i Banata oko 50 tona.

Više od dva miliona tona je proizvodnja šećerne repe u Srbiji, međutim prosečna digestija je bila na nivou 15 odsto, tako da je to dovelo do manjeg prinosa po toni šećera, odnosno ukupna proizvodnja šećera zbog kog se šećerna repa i gaji veća je od 300.000 tona u Srbiji, rekao je Košutić.

Za 2024. godinu očekuje se više od 40.000 hektara za proizvodnju šećerne repe.

Šećerna repa je ove godine najisplativija kultura u poljoprivredi i taj rezultat će verovatno dati prinos koji su ostvarili naši poljoprivredni proizvođači.

“Naravno i subvencija koju očekuju od države i podrška Sunoka, da im mi obezbedimo sve što je potrebno za proizvodnju”, kazao je Košutić.

Direktor istraživačko-razvojnog centra Saša Rajačić očekuje da će proizvodnja ove godine biti dovoljna ne samo za domaće tržište već i za izvoz.

“Unapredili smo značajno preporuke koje se tiču đubrenja, radimo analize zemljišta po najnovijim metodama. Suzbijamo korov i prinuđeni smo da sve više koristimo neke alternativne metode kojima možemo da zamenimo herbicide”, naveo je Rajačić.

Kompanija Sunoko koja posluje u sastavu MK grupe je najveći proizvođač šećera u Srbiji i organizator Seminara o šećernoj repi.

Na seminarima se predstavljaju rezultati istraživanja o tehnologijama proizvodnje repe koje sprovodi Istraživačko-razvojni centar ove kompanije, osnovan 2019. godine.

Ta kompanija će ove godine proizvesti više od 200.000 tona šećera u svoja tri prerađivačka centra.

Iako su analize u avgustu upućivale na rekordnu godinu u pogledu prinosa šećera po hektaru, situacija sa gumoznim korenom šećerne repe u Banatu i Sremu ove godine rezultiraće prosečnim petogodišnjim prinosom.

Zahvaljujući šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, Sunoko će i ove godine podmiriti sve potrebe domaćeg tržišta za šećerom, dok će jedan deo izvoziti.

Kao najveći proizvođač šećera u regionu, kompanija je u Novom Sadu ugostila oko 250 partnera koji su imali prilike da čuju reč stručnjaka iz oblasti zaštite šećerne repe i mineralne ishrane, ali i najnovije trendove o izazovima proizvodnje šećerne repe u uslovima klimatskih promena, problemima u preradi, zaštiti šećerne repe i novim mogućnostima za suzbijanje korova.

Ovogodišnji fokus Istraživačko-razvojnog centra kompanije Sunoko bio je na rešavanju problema gumoznog korena šećerne repe, sa kojima su se proizvođači šećerne repe ove godine susreli, što je ostavilo posledice na prinos.

3 COMMENTS

  1. Najisplativije je gajiti marihuanu. Država to subvencioniše,a inspektore koji otkriju šikanira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here