pixabay.com

Zbog specifičnog ukusa i brze pripreme, instant kafa je mnogima omiljen napitak. Ali, koliko je zdrava za nas?

– Instant kafa je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuvanih zrna kafe – kaže Malina Malkani, nutricionistkinja, a prenosi Ordinacija.

Proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kafe – nakon kuvanja se voda baca kako bi se dobio suvi prah ili kristali. Megan Majer, direktorka komunikacija firme Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kafa ima duži rok trajanja od zrna kafe.

I instant kafa i ona mlevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Majer i navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šolja instant kafe ima oko 63 miligrama kofeina, dok mlevena sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kafe zbog procesa proizvodnje u kojem instant kafa gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kafe pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, bola u stomaku… Ako ste osetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kafu bez kofeina.

Instant kafa je nešto blažeg ukusa pa će ljubitelji crne kafe reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važan i kvalitet zrna od kojeg se pravi i svakako će uticati na ukus.

– Ono što utiče na činjenicu da li je kafa zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mleko i dodatne kalorije – dodaje Malkani i savetuje da pijete kafu bez dodataka ili sa prirodnim zaslađivačima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime