Pixabay
Suve šljive

Uprkos uloženom trudu da se zdravo hranimo i budemo fizički aktivni, često se javlja potreba za nutritivno slabijim namirnicama, najčešće slatkišima.

Dok radimo ili kada nas svlada umor, na pamet nam padaju poslastice koje nam podižu raspoloženje i daju trenutni nalet energije. U tim trenucima potrebno je puno volje i samokontrole da ne preteramo.

Jedan od glavnih načina da to učinimo je da se pobrinemo da jedemo dovoljno hrane bogate hranljivim sastojcima tokom dana, što obezbeđuje da ćemo osećati sitost.

Suve šljive

Prema dijetetičarki Loren Manaker, jedna od najboljih namirnica za grickanje u tim slučajevima su suve šljive. Naime, suve šljive mogu da pomognu u smanjenju žudnje za slatkim iz više razloga. Za početak, mogu dobro da umire glad.

– Prema studiji objavljenoj u magazinu “Journal of Nutrition Bulletin”, ljudi koji su grickali suve šljive osećali su manju glad, a unosili su manje kalorija od onih koji su grickali grožđice ili bombone. Grickalice sa suvim šljivama takođe su pomogle boljoj kontroli apetita – navela je ona.

Suve šljive mogu da pomognu u suzbijanju uporne želje za šećerom jer imaju sladak ukus bez dodatog šećera.

– Suve šljive su prirodno slatke, što može da pomogne sladokuscima – dodala je Manaker.

Kako je ukazala, za razliku od slatkiša, suve šljive sadrže prirodne antioksidanse, vitamine i minerale, zajedno s vlaknima, što ih čini namirnicom koja može da zasiti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here