Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, pauzu između turnira često koristi u Srbiji, pa je tako i ovog puta odlučio da, pred poslednji turnir sezone, završni Masters u Londonu koji počinje u nedelju bude u domovini. 

Tako je svetsko broj 1 pre nekoliko dana bio je na Fruškoj gori, koja je poznata po mnogo pravoslavnih manastira. Manastir Šišatovac iz 13. veka je jedan od 17 na Fruškoj gori, a Đoković je upravo u njemu bio na jutarnjoj liturgiji.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Nole is recharging his batteries for London at home in Serbia, and recently visited the monastery of Šišatovac on Fruška Gora, where he attended the morning service and later talked to the monks of that monastery. ?? So happy to see he’s resting well and can’t wait to see him playing in London. ❤️ . . . . . . . #novakdjokovic #djokovic #novak #nole #noledjokovic #djokovicnole #djokovicnovak #djoker #djokernole #champion #legend #nolefan #nolefam #nolefamcam #teamnole #teamnovak #teamdjokovic #teamdjokovic❤️ #tennis #tennis? #tennisplayer #idemo #idemonole #brojjedan #numberone #serbia #srbija #srbija?? #serbianpride #serbianpride??

Објава коју дели ♡Novak Djokovic Fan♡ (@novakdjokovickingoftennis) дана 8. Нов 2020. у 9:19 PST

To je poslednji u nizu manastira i pravoslavnih svetinja čiji je Novak najbolji promoter. Prethodno je u maju Novak obišao manastir u Plešu u opštini Aleksandrovac Svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

@djokernole sa porodicom posetio je danas manastir Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u selu Pleš u opštini Aleksandrovac. ??

Објава коју дели (@ks.grad) дана 31. Мај 2020. у 9:08 PDT

Iskoristio je Novak i boravak u Bosni i Hercegovini, kada je obilazio piramide u Visokom, da poseti i pravoslavnu crkvu u u ovom mestu, crkvu Svetog Prokopija, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija izgrađena je 1857. godine. Predstavlja hram Srpske pravoslavne crkve, pripada Dabrobosanskoj mitropoliji.

Od velikih spskih svetinja, Novak je posetio i velike zadužbine dinastije Nemanjić, manastir Studenicu i manastir Žiču. Takođe je bio pod Ostrogom i obišao je crkvu u Jasenovom polju, rodnom selu njegovog dede sa očeve strane kada je bio i u društvu pokojnog mitropolita Amfilohija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

На празник Рођења Пресвете Богородице, који се у народу зове Мала Госпојина, у Студеници је одржан традиционални народни сабор. Ове године у манастиру Студеници посебну пажњу изазвала је посета нашег прослављеног тенисера Новака Ђоковића који је дошао поводом крштења његовог брата и сестре од стрица, близанаца Владимира и Станке. То су деца Новаковог стрица Горана Ђоковића који живи у Монаку.  Чин крштења обавио је отац Тихон, саслуживали су отац Виталије, отац Александар и ђакон Паладије. Након чина крштења Новак Ђоковић је био гост игумана манастира Студенице архимандрита Тихона. Након ручка Новак је издвојио времена и за фотографисање са народом који се окупио да га поздрави. #studenica #praznik #sabor #novakdjokovic #poseti_studenicu #студеница #studenicainfo

Објава коју дели Студеница Инфо (@studenica_info) дана 21. Сеп 2019. у 2:04 PDT

Novak je u više navrata bio na Hilandaru, gde je dolazio s braćom, ocem i stricom. Na Hilandaru je i dobio drveni krstić koji mu i dan danas služi kao amajlija i koji nosi na mečevima.

U Beogradu redovno pred krsnu slavu Aranđelovdan u Sabornoj crkvi lomi slavski kolač.

Takođe, Nole je veliki dobrotvor koji finansijski pomaže crkvu. Svaki manastir i crkvu koju poseti, on i novčano pomogne, pa je tako više puta davao novac za obnovu Hilandara, za Đurđeve Stupove, Gračanici je donirao 100.000 dolara da se otkupi plac koji su Albanci hteli da prisvoje nedaleko od hrama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here