Pexels

Čak se i ljudima koji vode računa o higijeni dešava da neke stvari vezane za čistoću svog tela rade neadekvatno ili ne rade uopšte.

Aktivni.si piše šta je to što mnogi rade pogrešno i što bi mogli zarad svoje higijene da unaprede.

Koriste samo antibakterijski sapun

U strahu od bakterija i virusa, da li ste svoj uobičajeni sapun za ruke zamenili antibakterijskim? Ovim potezom ste verovatno hteli da se bolje zaštitite od mikroorganizama, ali ste možda napravili štetu svojoj koži. Možda sada ispirate mnogo više bakterija sa svojih ruku, uključujući i one koje su korisne i treba da ostanu na vašoj koži. Naš savet je da se vratite običnom sapunu, a antibakterijski koristite samo povremeno.

Ne upotrebljavaju konac za zube

Verovatno perete zube dva puta dnevno, ali vam nedostaje vremena i volje za njihovo čišćenje koncem. Međutim, to je izuzetno važno, jer konac za zube može da spreči razvoj karijesa i u dugom roku uštedi vam puno novca, koje biste dali svom zubaru, a da ne pričamo o bolovima i izgubljenom vremenu.

Čak i nakon pranja zuba, između zuba ostaju čestice hrane, koje se mogu ukloniti zubnim koncem. Ako to ne učinite, mogu se pretvoriti u plak i kamenac, koje ne možete očistiti redovnim četkanjem. Primetićete i da imate mnogo svežiji dah kada redovno koristite konac za zube. Vredi odvojiti nekoliko minuta duže za oralnu higijenu i tako sprečiti pojavu neprijatnih zubnih oboljenja.

Tuširaju se prečesto i predugo

Mnogi ljudi se leti tuširaju više puta da bi se osećali svežim i čistim nakon znojenja, dok se zimi tuširaju vrelom vodom i to u prilično dugom trajanju. I jedno i drugo nije poželjno i može dovesti do zdravstvenih problema, a evo i zašto.

Naša koža ima i dobre bakterije i jedinjenja koje je hidriraju, bore se protiv neprijatnog mirisa, sprečavaju upale i osip… Dugim ili ponovljenim tuširanjem sve to isperemo sa kože, zbog čega ona postaje suva i iritirana. Proizvodi koje koristite za pranje takođe mogu biti deo problema (izaberite ih mudro!).

Ne kažemo da treba da odustanete od tuširanja. I dalje se operite posle vežbanja i drugih aktivnosti zbog kojih se znojite. Ako se tuširate nekoliko puta dnevno, radite to samo po nekoliko minuta i koristite mlaku i toplu vodu, ne vruću.

Koriste previše grubo sredstvo za čišćenje lica

Ako koristite oštre pilinge i sredstva za čišćenje lica da biste se rešili problema sa kožom, možete ih dobiti još više. Prečesto i grubo čišćenje će isušiti i iziritirati lice, i koža će postati veoma osetljiva na dodir. Moguće je da će doći do proizvodnje viška masti da bi se nadoknadio nedostatak vlage, što će zatvoriti pore i dovesti do nečistoća. Naći ćete se, dakle, u začaranom krugu.

Preporučujemo da se o kupovini kozmetičkih proizvoda konsultujete sa kozmetičarem ili drugim stručnjakom, koji će moći da vam kaže šta odgovara vašem tipu kože. Zatim vam savetujemo da napravite zdravu rutinu koja će vašoj koži dati sve što joj je potrebno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here