Pixabay
Ilustracija

Meso je odličan izvor visokokvalitetnih proteina i drugih važnih hranljivih materija kao što su gvožđe, selen, cink.

Treba imati na umu da različite metode pripremanja utiču na kvalitet ove namirnice i nije isto ako meso kuvamo, “bacimo” na roštilj ili pržimo.

Često imamo dilemu kako da spremimo meso, a da ono ne izgubi svoju nutritivnu moć. Da li da ga dinstamo sa povrćem, kuvamo ili pržimo u dubokom ulju? Pitanje je na mestu, kažu nutricionisti i ističu da izbor metode pripremanja može minimigubitak hranljivih materija.

Koji je najzdraviji način pripremanja mesa

Sa zdravstvenog stanovišta, najbolje tehnike za pripremanje mesa su sporo kuvanje i kuvanje pod pritiskom. Savet dijetetičara je, da kad god smo u prilici, kuvamo meso ili pripremimo u ekspres loncu. Takođe, ako već ne može da odolimo, na primer, pohovanim šniclama, ne bi bilo loše da višak masnoće otklonimo ubrusom.

Kada kuvamo meso, ono treba da bude skroz u vodi u poklopljenom sudu. Vreme kuvanja zavisi od same namirnice, odnosno starosti, debljine parčeta i vrste životinje. Preporuka je da se kuva, ne na najjačoj temperaturi, već umerenoj.

Pečeno meso je solidna opcija, izbegavati ono prženo u ulju

Peče se piletina, ćuretina i riba, ali ne i crveno meso. Prilikom pripreme, temperatura bi trebalo da bude od 180 do 220 stepeni, a vreme pečenja zavisi od vrste i komada mesa. Svakako da bi vremenski raspon trebao da bude od 45 minuta pa preko sat vremena. Ova tehnika jeste zdravija varijanta i rezultira minimalnim nutritivnim gubicima. Ipak, pečeno meso može teže da “padne” na stomak, pa tu treba biti malo oprezniji.

Neke od najpopularnijih i po mnogima najukusnijih metoda, kao što je roštilj i duboko prženje, zabrinjavaju zbog visokog nivoa toksičnih nusproizvoda, piše Heltlajn.

Stavljanje mesa na rešetke ispod kojih je žar daje ovoj namirnici neverovatan ukus. Roštilj meso je veoma popularno na našim podnevljima, ali nije najzdravije. Ovaj način spremanja mesa dovodi do stvaranja potencijalno toksičnih jedinjenja – policikličnih aromatičnih ugljovodonika povezanih sa nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke i pankreasa.

Iako je veoma polularan, najnezdraviji vid spremanja je onaj u dubokom ulju. Hrskava tekstura, neodoljiv ukus nas mane, ali trebalo bi uvek odoleti prženom mesu. Pokazalo se da prženje u dubokom ulju dovodi do povećanja nivoa toksičnih nusproizvoda, a nezdrava biljna ulja koja se koriste za prženje takođe povećavaju i kalorije. Takođe, ovaj metod kuvanja je povezan sa povećanim rizikom od raka i srčanih oboljenja, te bi trebalo da zaboravimo na njega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here