pixabay.com

Neki bi rekli da se u sve slaže – uz masline, uz suhomesnato, uz čašu vina, ali da li je poželjno jesti sir stalno?

Istina je, sadrži visok nivo proteina, kalcijuma, vitamina i esencijalnih amino-kiselina, ali i pored toga karakteriše se i kao kalorična hrana, a može biti bogat mastima i natrijuma.

Ipak, direktor laboratorije “Food Lab” Kastro Mortiljaro napravio je listu sireva koji se smatraju zdravijim u odnosu na druge.

Pobednik rikota

Naziv sira u prevodu znači „ponovo kuvan“, a Mortiljaro je objasnio da se autentična rikota proizvodi tretiranjem surutke koja ostane nakon što se mleko koaguliše da bi se dobio sir. Ima visoku koncentraciju proteina surutke, koje telo lako apsorbuje.

Tvrdi sirevi

Mortiljaro veruje da su tvrđi sirevi kao što su parmezan ili gauda takođe među najzdravijim opcijama, ali kada se konzumiraju umereno. Sadrže manje vode, više kalcijuma, a verovatno ćete se zasititi manjim količinama, tako da ne konzumirate previše.

Najbolji sir za kontrolu težine

Ako pazite na kilograme, jedite sireve koji imaju dosta proteina jer će vas držati sitim i pomoći će vam da izgradite mišiće. Dobar način da se utvrdi koji sirevi spadaju u ovu kategoriju je da uzmete u obzir odnos proteina i kalorija 1:10 – na svakih 100 kalorija, trebalo bi da bude najmanje 10 grama proteina. Neki sirevi koji se preporučuju su švajcarski sir, čedar i rikota.

Sir za izbegavanje

Ako je moguće, klonite se visokoobrađenih sireva, uključujući sir u konzervi, pojedinačno umotane kriške i one koje ne treba da se hlade. Takođe, to je i topljeni sir.

Umerenost u svemu

Najbolje je razmišljati o siru kao o aromi, a ne kao o obroku, piše “CNN”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here