Youtube/ATV
Milorad Kojić

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, prijavio je policiji otvorenu pretnju smrću koju je dobio u četvrtak putem Fejsbuka.

“Džukelo četnička, bićeš ubijen, Alahom ti se kunem!”, stoji u poruci, koju je Kojić odmah prijavio.

Ovo nije prva pretnja te vrste direktoru Centra, koga je u jednom periodu obezbeđivala i policija.

U kratkom telefonskom razgovoru za “Vesti” direktor Republičkog centra odbio je da detaljnije komentariše slučaj, ali je potvrdio da mu je do sada više puta prećeno.

– Ne želim od svega da pravim patetiku, jer su te pretnje, nažalost, već postale uobičajene. Po zakonu sam imao obavezu da slučaj prijavim policiji, i to sam i učinio. Moja jedina krivica je što radim svoj posao – kaže Kojić.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević upozorava da policija treba veoma ozbiljno da shvati ovaj slučaj.

– Nemam dileme da su u pozadini svega aktuelni sudski postupci u BiH, u kojima je na optuženičkoj klupi više generala nekadašnje Armije BiH. Republički centar i Kojić su, uz MUP RS, najzaslužniji za prikupljanje dokaza i u slučaju, koji je vođen protiv komandanta Trećeg korpusa, generala Sakiba Mahmuljina, ali i nekadašnjih komandanata Četvrtog i Petog korpusa Armije BiH, generala Ramiza Drekovića i Atifa Dudakovića. Očigledno se raspada matrica, po kojoj su jedini odgovorni za ratne zločine u BiH bili Srbi, a muslimani isključive žrtve. Sudski postupci započeti u Haškom tribunalu sada polako oživljavaju pred Sudom BiH i otkrivaju sasvim drugačiju istinu – ističe Galijašević.

On navodi da će tek posle detaljne policijske istrage biti jasnije da li je pretnja delo pojedinca ili iza svega stoji neka organizacija.

– U ovom trenutku je jedino jasno da je pretnju uputila osoba zadojena radikalnim islamom. Možda je to čin pojedinca, ali šta ako je to delo neke organizovane radikalne grupe – ukazuje Galijašević.

Podrška vojnih invalida

Pretnje smrću direktoru Republičkog centra za otkrivanje ratnih zločina osudio je Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

U saopštenju, u kojem se od nadležnih organa RS i BiH traži da pronađe i kazni odgovorne, SRVI RS navodi da je reč o pretnji islamskih ekstremista.

“Kojić se sa svojim saradnicima godinama bori i zalaže da istina izađe na videlo, da se pokaže i dokaže da su stravični zločini počinjeni nad Srbima od druga dva naroda. Ta istina smeta i zato je Kojić izložen čestim pretnjama. Svi koji možemo, osim podrške, i pomoći Kojiću i Centru treba to da učinimo kako bi konačno, posle toliko godina, na videlo izašla istina o odbrambeno-otadžbinskom ratu – navode iz Saveza Ratnih vojnih invalida RS.