pixabay.com

Odgovor na pitanje iz naslova delimično zavisi od taga kakav krvni pritisak imate u normalnim okolnostima.

Ako je nekome, na primer, krvni pritisak 95/55 i oseća se dobro, nema razloga za brigu. Ako je nekome pritisak skočio na 160/90 i pritom nema problema, potrebno je prilagoditi dozu leka, ali nema potrebe za hitnim odlaskom kod lekara.

Ipak, trebalo bi što pre zakazati terminu u Domu zdravlja, piše Živim.gloria.hr.

Uopšteno gledano, trebalo bi odmah kontaktirati lekara ako je gornji pritisak iznad 180 ili ispod 90, odnosno ako je donji pritisak viši od 110 ili niži od 50 mmHg.

Ako uz ove vrednosti nema nekih drugih simptoma, situacija nije toliko zabrinjavajuća, ali zdravstveni problem bi trebalo što pre rešavati. Ako su oz ovakve vrednosti prisutni i simptomi poput vrtoglavice, zamagljenog vida, bolova u grudima, kratkog daha ili glavobolje, to zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Krvni pritisak raste s godinama

Visok krvni pritisak je hronično stanje koje postupno napreduje s godinama. Ali, pritisak ponekad može da skoči toliko naglo da to zahteva neodložnu medicinsku pomoć.

Ako je pritisak iznenada skočio preko 180/120 mmHg pričekajte pet minuta, pa ga ponovo izmerite. Ako su vrednosti i dalje visoke, odmah pozovite pomoć.

Vrlo visoke vrednosti pritiska mogu da znače da osoba ima hipertenzivnu krizu kod koje može doći do oštećenja unutrašnjih organa.

U takvim situacijama visoki krvni pritisak može izazvati gubitak pamćenja, promene u ličnosti, progresivni gubitak svesti; moždani udar; disekciju aorte; bolove u grudima i srčani udar; iznenadni poremećaj rada srca kod kojeg ono slabije pumpa krv, pa se tečnost vraća u pluća i nastaje plućni edem, nagli gubitak bubrežne funkcije; gubitak vida; preeklampsija i eklampsija, prenosi Danas.rs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here