Lj. Stojanović
KAMEN MELjE ZRNO: Vučjanski kraj nadaleko poznat po vodenicama

Tradicionalna manifestacija Dani vodenica 11. put je održana u kanjonu Vučjanke u Vučju nadomak Leskovca.

Pored vodenice stare oko 150 godina, koja još radi, priređen je prigodan kulturno-umetnički program, a učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole su za posetioce pripremili tradicionalne gastronomske specijalitete od najfinijeg brašna koje je samleveno na starinski način. Gostoljubivi vodeničari i vrsne domaćice i domaćini, posetiocima su pripremili tradicionalne đakonije – kačamak, pogaču i kajmak.

OBIČAJ: Mladi folkloraši zaigrali i razgalili srca publike

Dani vodenica su uvek povod da se podsetimo istorije, tradicije i istaknemo da istoriju i tradiciju negujemo i čuvamo.

Organizator je Dana vodenica je Dom kulture u Vučju, a prema rečima direktora ove ustanove, Bratislava Stanisavljevića, cilj manifestacije je da se publici i ljudima, ne samo ovog kraja, nego i širom zemlje prikažu vodenice u Vučju, kakva im je arhitektura, kakav istorijat imaju.

– Pored toga, želimo i da promovišemo stara, tradicionalna jela, da razvijemo i turizam našeg kraja. Vučje i njegova okolina obiluju prirodnim lepotama, a sve to treba da predstavimo širom Srbije. Imamo kanjon Vučjanke, srednjovekovni Skobaljić grad, vidikovac Sokolica, vodenice, hidrocentralu, sve su to uslovi za razvijanje ruralnog turizma – naveo je Stanisavljević.

Posetioci sa zanimanjem pratili program

Manifestaciju je otvorila Sanja Milošević, članica Gradskog veća, koja smatra da je Vučje pravi turistički biser Srbije.

– Danas slavimo tradiciju po kojoj je vučjanski kraj nadaleko poznat. Reka Vučjanka neumorno teče ovim kanjonom i čuva istoriju vodenica potočara i hidroelektrane iz 1903. godine, koja ove godine obeležava 120 godina postojanja. Zato je naše Vučje pravi turistički biser Srbije. Imamo privilegiju da se ponosimo ovim divnim krajem netaknute jedinstvene prirode, ali i obavezu da to blago sačuvamo i negujemo. Manifestacija Dani vodenica je jedan od načina da čuvamo i promovišemo to bogatstvo. Manifestacija Dani vodenica je jedan od načina da čuvamo i promovišemo to bogatstvo. Krajem septembra smo imali priliku da uživamo na Saboru narodnog stvaralaštva ispred Doma kulture, odmah nakon toga i na Velikom saboru u čast Nikoli Skobaljiću, legendarnom leskovačkom heroju iz srednjeg veka, a danas su nas dočekali gostoljubivi vodeničar. Uživajte u pripremljenim specijalitetima, uživajte u žuboru divne Vučjanke – poručila je Sanja Milošević.

DOMAĆINSKI: Kačamak pripreman kao nekad

Nekad bilo 18 potočara

Nekad je Vučje imalo 18 vodenica u radu, trenutno radi njih pet. Od prvobitnih 18 potočara, dve su bile sa jednim kamenom, a ostalih 16 sa po dva kamena. Jedna od tih vodenica stara dva veka renovirana je 2002. godine i ima 40 vlasnika. Prosečna starost vodenica u nizu na reci Vučjanki je oko 150 godina, a prema nekim tvrdnjama pojedine su sagrađene pre 200 godina.

Ne ugrožava okolinu

O važnosti obnavljanja vodenica govorio je i, sada pokojni, slikar i putopisac Milutin Dedić, koji je smatrao da su one blago materijalne srpske kulture. U knjizi “Vodenica božija i đavolja”, on je između ostalog napisao da je, slikajući vodenice i pišući o njima želeo da odgovori na pitanje šta je to čovek stvorio da mu služi, a da nije ugrozio njegovu životnu okolinu. To je vodenica, građena od drveta i kamena, koja koristi vodu kao energiju i mogla bi da egzistira vekovima, samo kada bi čovek imao pravilan odnos prema njoj.