Kolo za heroje sa Kolubare

0

Hrabrošću zadivili svet: Obeležava se stogodišnjica Kolubarske bitke

 

Proslava će se održati i uz podršku Kancelarije za saradnju crkvama i verskim zajednicama Srbije, Kulturno prosvetne zajednice Beograda i brojnih kulturno-umetničkih društava širom Srbije. Po broju učesnika ovo Kolo mira ući će u Ginisovu knjigu rekorda, jer organizatori planiraju da oko jezera zaigra 10. 000 igrača iz čitave Srbije.

 

Organizatori kola mira koje će se igrati u znak sećanja i u čast heroja Kolubarske bitke i svih bitaka u Prvom svetskom ratu, očekuju da tog dana, 14. septembra, orkestar Vojske Srbije izvede državnu himnu i splet kompozicija "Marš na Dinu", "Vostani Serbije", "Tamo daleko"… uz koje će se igrati kolo koje simbolizuju ratno vreme Kolubarske bitke, a očekuju i pozitivan odgovor na predlog Ministarstvu odbrane po kojem bi nekoliko amfibija koje bi se kretale sa istoka na zapad, čime se simbolizuje proboj fronta, prošlo ispod površine jezera.

Interesovanje za kolo mira koje će po broju učesnika ući u Ginisovu knjigu rekorda, prema rečima organizatora, je veliko.

 

Do sada su brojna kulturno-umetnička društva iz Srbije potvrdila učešće u kolu oko jezera Veliki Crljeni, a KUD iz Prijepolja je već najavio da će njegovi članovi pešačiti od Prijepolja do Lazarevca. Takođe, kažu organizatori, postoji interesovanje i brojnih KUD-a iz država koje su nekada bile u sastavu Austrougarske monarhije za učešće u neobičnom obeležavanju stogodišnjice Kolubarske bitke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here