Komandant vojske RS optužen za ubistva u Srebrenici

0

Ikonić se, prema navodima optužnice, tereti da je u julu 1995. godine, kao komandant 2. čete Specijalne brigade policije RS, Centra za obuku Jahorina, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa namerom da se muškarci i dečaci bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice ubiju, a žene, deca i starci prisilno premeste iz zaštićene zone Srebrenica na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

 

U optužnici se, između ostalog navodi, da je Ikonić kao komandant čete Specijalne brigade policije RS, zajedno sa drugim pripadnicima VRS i MUP-a RS jula 1995. godine, učestvovao u procesu zarobljavanja više hiljada muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti, koji su pokušali da kroz šumu pobegnu iz zaštićene zone Srebrenica.

 

Prema navodima optužnica Ikonić je pripadnicima Specijalne brigade policije RS naredio da ubiju zarobljene Bošnjake, nadgledao je likvidacije i podržavao ubijanje više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

 

Optuženi Ikonić se nalazi u pritvoru. Uhapšen je 20. januara na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, posle izručenja iz SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here