Vesti

Australijska poreska kancelarija (ATO) izvršila je racije u 35 objekta, u okviru globalnog obračuna sa kompanijama za koje se sumnja da koriste tehnologiju kako bi prijavile manju prodaju i izbegle plaćanje poreza, izveštava ABC.

Prema ATO-u, upadi su se dogodili širom Viktorije, NSW, Kvinslenda, Zapadne Australije i Tasmanije prošle nedelje.

ATO je za ABC rekao da su mnoga preduzeća koja su pretresana bila u ugostiteljskoj industriji. Još uvek nisu podignute optužbe.

Rečeno je da su agenti ATO-a izvršili raciju na zgrade u saradnji sa službenicima Australijske federalne policije (AFP).

Istraga se bavila preduzećima za koje se sumnja da koriste ili isporučuju elektronske alate za suzbijanje prodaje (ESST).

ESST pomaže firmama da trajno izbrišu poslovne transakcije, smanje vrednosti prodaje ili lažno predstave transakcije na druge načine.

To im pomaže da deklarišu nižu (donju) liniju za poreske svrhe, saopšteno je.

Prema rečima komesara ATO, Džona Forda, korišćenje i snabdevanje ESST-a u Australiji je nezakonito.

– To je nameran i lažan čin, osmišljen isključivo da se umanji prihod i izbegnu poreske obaveze. Protivzakonito je i neće se tolerisati. Preduzeća koja koriste ili promovišu ovu tehnologiju efektivno kradu od zajednice, a to jednostavno nije primenljivo – naglasio je Ford.

ATO je u saopštenju o racijama naveo da su “istrage u toku“ i da je “prikupljena značajna količina informacija“.

Takođe je rečeno da se očekuje pravni postupak kao rezultat racija.

– Videli smo da se ESST pojavljuje u hardveru povezanom sa sistemom prodajnog mesta, softveru zasnovanom na oblaku i mogućnostima ugrađenim direktno u softver – istakao je Ford.

ATO je izvršio napade kao deo globalne radne grupe na ESST. To je urađeno u tandemu sa kolegama u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Kako sistem funkcioniše?

Komesar ATO je dao primer restorana s procenom koliko gosti naručuju.

– Dakle, ono što može da se dogodi je da gost naruči biftek od 60 dolara i bocu vina od 100 dolara. ESST alat ga zatim stavlja kroz sistem prodajnog mesta kao činiju čipsa od deset dolara i bocu bezalkoholnog pića od četiri dolara – objasnio je Ford.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here