Predsedništvo Srbije
Željko Komšić

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić je, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Gabrijelom Eskobarom, izjavio da sve što se tiče Dejtonskog sporazuma ne može biti promenjeno bez američke saglasnosti.

– Ništa što se tiče promena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo za SAD – rekao je Komšić u kratkom obraćanju medijima u Sarajevu.

Komšić je novinarima rekao da SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ, ne samo za BiH, već i za Evropsku uniju. Sa Eskobarom je, kaže razgovarao o ekonomskim pitanjima, a dotakli su se, kako je naveo, i pitanja kriminala i korupcije koja “hara celim regionom, ali i BiH”.

Sa Eskobarom, kaže, nije razgovarao o izmenama Izbornog zakona. Na izmenama ovog zakona insistiraju Hrvati, da bi onemogućili da im Bošnjaci biraju predstavnike u državnim institucijama, kao što je slučaj sa Komšićem u ovom mandatu.

Na pitanje da li je Eskobar vršio pritisak na probosansku stranu i da li je tražio bilo kakve ustupke, Komšić je odgovorio odrečno.

– Ne, nije. Nije ni natuknuo da tako nešto postoji – rekao je Komšić i dodao da na sastanku sa Eskobarom nije bilo reči o eventualnim sankcijama političarima u BiH.

1 COMMENT

  1. Niko nije ni pominjao mijenjanje granica u ovom trenutku .
    Sada se radi o vraćanju na izvorni Daytonski sporazum iz 1996 godine i na vazeci ustav bih-a.
    A onda cemo razgovarati …
    Ako to ne bude dalo rezultate sledecih godina ,zna se sta je sledeci korak

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here