Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je novi talas epidemije u Srbiji već počeo, a analiziranjem brojki utvrdio je i kada će on biti na maksimumu i koliko bi mogao da potraje.

– Tvrdnje da je pred nama novi udar epidemije Covid-19 zasnovane su na svemu onome što smo naučili o njemu, vremenu inkubacije, obuhvatu vakcinacije koji će se teško promeniti. Jasno se može videti šta nas očekuje i na primerima Velike Britanije i Izraela, reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedelje u nedelju povećava broj zaraženih, to će se desiti i kod nas – rekao je Kon.

On je do detalja pojasnio šta je moguće očekivati u narednom periodu.

– Što se budemo opuštenije ponašali brzina uspona biće sve veća, sve brža. Dakle brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju za šest nedelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer treba vremena onda da se spusti krivulja – dodao je Kon.

Situacija nije nimalo bezazlena iako su svi očekivali da će ovo biti mirno leto.

– U naredna dva meseca imaćemo talas, pitanje je samo koliko će biti zaravnjen, koliko naglo će biti to penjanje. Međutim, jasno je da smo prešli prag, treba da se naviknemo na trocifrene brojeve, nadam se samo da neće biti i četvorocifrenih – kaže Kon.

Prema njegovim rečima, zašto je do ovog letnjeg talasa došlo ima više razloga.

– S jedne strane imamo virus koji se jasno prenosi znatno lakše, a leto je, masovni skupovi su sve češći, poštovanje mera ne ide kako bismo želeli. Jasno je vidljiv porast koji se neće zaustaviti, ali našim ponašanjem možemo da ga usporimo – dodaje epidemiolog.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here