Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je malo verovatno da će virus nestati tokom leta kao što je, kako kaže, bila nada dugo vremena.

Odgovarajući na pitanje o upozorenju Svetske zdravstvene organizacije da “najgore tek predstoji”, nakon što su pojedine zemlje počele sa popuštanjem mera, Kon je rekao da se i na južnoj hemisferi vidi da je počelo umnožavanje prenošenja virusa.

– Veliko je pitanje za svaku zemlju koliko je spremna i to je suština. Zemlja koja je spremna da otkriva virus, da suzbija njegovo prenošenje, da sagleda situaciju i proceni, ne može da bude u jednakoj opasnosti kao zemlje koje su sada, prvenstveno na južnoj hemisferi, pod udarom virusa – rekao je Kon.

On je ocenio da je daleko manji kapacitet zdravstvenih sistema na južnoj hemisferi i prema njegovim rečima logično je da se tako nešto izjavi da bi se podigla pripravnost tih sistema.

Odgovarajući na pitanje o ublažavanju mera u Srbiji, Kon je rekao da ne smatra da su “bili popustljivi sa prvim popuštanjem”.

– To je malo popuštanja za prvu nedelju, ali jednostavno da se krene sa relaksacijom. Ali će značiti pre svega penzionerima – rekao je Kon.

Druga je stvar, dodaje on, kad se počne sa, kako kaže, ozbiljnijim popuštanjem kao što je vraćanje gradskog prevoza.

– A to je neophodno. Mi život moramo da vraćamo, to je imperativ. Zadržavanje mera podrazumeva ne samo ekonomsko slabljenje nego i ozbiljno slabljenje čitavog društva što može dovesti do odustajanja od lečenja nekih ljudi u strahu da se ne inficiraju – rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, policijski čas je “naglo osvestio ljude da se radi o nečemu gde je važno slušati mere”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here