Tanjug
Predrag Kon

Posle pet nedelja borbe sa koronavirusom, svi pokazatelji ukazuju na to da Kovid 19 gubi snagu i sposobnost prenošenja, ali i mogućnost da izazove teško obolenje, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da je pred nama šesta nedelja, u kojoj ne smemo da se opustimo i napravimo greške.

– Pred nama je još pet nedelja, ali samo jedna od njih je teška. Šesta nedelja je veoma bitna da se ne dogodi greška i da virus ne uđe među najosetljivije – rekao je Kon za TV Prva.

Naglasio je da je sada kao nikad ranije važno da se građani pridržavaju mere socijalnog distanciranja i izbegavanja kontakata.

Kako je rekao, posle stišavanja epidemije, najvažnije pitanje biće stanje imuniteta populacije.

– Mi smo merama obezbedili da najstariji ne budu zaraženi, kao ni deca jer su škole odmah zatvorene, ali ti delovi populacije ostaju bez specifičnog imuniteta na koronavirus – rekao je Kon.

Izrazio je nadu da će se virus povući preko leta kada, kako je istakao, treba uraditi ozbiljno istraživanje u reprezentativnom uzorku populacije kako bi se moglo procenuti šta se dalje može očekivati.

Kon je rekao da je nepoznanica kako će se virus ponašati i delovati preko leta, ali da ne bi smelo da bude iznenađenja i da se virus u tihom intenzitetu javlja u tom periodu godine.

– Ako se povuče potpuno sa ovih prostora, pitanje je da li će se preneti na južnu hemisferu i postati sezonska bolest, što je uobičajeno za respiratorne infekcije. Ako se pretvori u sezonsku bolest, onda sada treba da počnemo da se ozbiljno pripremamo za njegov povratak – naveo je Kon.

Kako kaže, sve je manja verovatnoća da virus Kovid 19 potpuno nestane, ali će struka, naglasio je, pratiti situaciju i kada se epidemija okonča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here