Vesti

U narednih desetak dana, savezna grupa za budžet doneće odluku da li će povući smanjenje poreza za osobe s visokim prihodima ili ne, imajući u vidu da je vlada odlučna da izađe sa odlukom u javnost pre usvajanja budžeta 25. oktobra.

I dok s jedne strane postoje intencije da se izmeni smanjenje poreza u trećoj fazi, s druge strane opozicija optužuje vladu Entonija Albanezea da time krši predizborno obećanje.

Naime, Laburisti su se protivili smanjenju poreza u trećoj fazi pred izbore 2019. godine, ali su prošle godine, sa Albanezeom, preokrenuli poziciju i obećali da će ih zadržati.

Praktično, smanjenje poreza bi efektivno stvorilo paušalnu poresku stopu od 30 odsto za svakoga ko zarađuje između 45.000 i 200.000 dolara.

Tako bi, na primer, političar s osnovnom platom od 211.250 dolara dobio smanjenje poreza od 9.075 dolara, dok bi medicinska sestra sa 72.235 dolara imala svega 681 dolar smanjenje poreza.

Nezavisni ekonomista Kris Ričardson smatra da je jedno od potencijalnih rešenja da se zadrži poreski razred od 37 odsto, koji se trenutno primenjuje na prihode između 120.001 i 180.000 dolara. Ovo bi smanjilo godišnji trošak plana sa 21 milijarde dolara na oko 12 milijardi dolara.

Naime, za nekoliko dana će zvaničnici trezora predati državnom blagajniku, Džimu Čalmersu, ažurirani obračun troškova za porez, dok raste zabrinutost da će ti troškovi premašiti najnoviju prognozu od 243 milijarde dolara u narednoj deceniji.

Ideju o promeni smanjenja poreza izneo je, prošle nedelje, Čalmers, uz dozvolu Albaneza.

Inače, odluku o smanjenju poreza morao bi da donese kabinet za reviziju rashoda koji uključuje Albanezea, Čalmersa, zamenika premijera, Ričarda Marlesa, ministarku inostranih poslova, Peni Vong i ministarku finansija Kejti Galager.

Budžet tada mora da se predstavi vladi, u punom sastavu, radi usvajanja.

Kako izveštava Sindej morning herald, visoki vladini izvori su upozorili da nikakva odluka nije doneta i da još postoji mogućnost da treća faza poreskog smanjenja neće biti dotaknuta u budžetu.

Međutim, druga dva izvora ovog medija, rekla su da jedina stvar koja bi mogla da zaustavi odluku o promeni smanjenja poreza bi bila da se premijer Albaneze “ohladi“.

Ono što je sigurno, jeste da je na višim nivoima vlasti opšte prihvaćeno da bi odluka trebalo da bude javno objavljena pre nego što se budžet donese, jer je ostalo više od dve nedelje, a kampanja zastrašivanja od strane opozicije se pojačala i ministri postavljaju svakodnevna pitanja o tome.

Očekuje se da će blagajnik Čalmers iskoristiti šestodnevno putovanje u SAD kako bi argumentovao kako sumorni izgledi za globalnu ekonomiju zahtevaju prilagođavanje smanjenju poreza u trećoj fazi.

Naime, Čalmers danas leteti u Vašington, kako bi se sastao sa kolegama iz sveta, i razgovarao o smanjenju globalnog ekonomskog rasta, koji organizuje Međunarodni monetarni fond.

I dok poslanici laburista pozivaju vladu da krene u smanjenje poreza, drugi strahuju da će na sledećim izborima biti kažnjeni zbog prekršenog obećanja.

Poslanik laburista, Džulijan Hil, kaže da nema problema da se vodi debata o ekonomskim izgledima i o tome koji je miks poreza najbolji za rešavanje stvarnih fiskalnih izazova “koje su liberali ostavili“.

Graham Peret, poslanik laburista iz Kvinslenda, ističe da se smanjenje poreza čini nepopularnim u njegovom biračkom telu.

S druge strane, izvršna direktorka Instituta Gratan, Danijel Vud, kaže da se nada da će promene u smanjenju poreza u trećoj fazi biti napravljene kao deo šireg paketa ekonomskih reformi.

Zamenica lidera liberala, Susan Lej, rekla je u subotu da će laburisti prekršiti svoje obećanje u sprovođenju smanjenje poreza u trećoj fazi.

Ovo smanjenje poreza je obećano milionima Australijanaca i oni to očekuju. Liberali će se boriti protiv svake predložene promene ovih mera poreskih olakšica na svakom koraku od sada do sledećih izbora – naglasila je Lej.

“Ne odustajemo od treće faze“

– Nemamo planove da promenimo smanjenja poreza u trećoj fazi – izjavila je, u nedelju, Medlin King, ministar resursa u kabinetu.
Prema njenim rečima, vlada ne planira da odustane od kontroverznih smanjenja poreza nakon podela unutar Laburističke partije, koje su trajale nedelju dana.

Stav javnosti

Najnovija anketa Australijskog instituta, sprovedena između 4. i 7. oktobra, pokazala je da je podrška za ukidanje treće faze smanjenja poreza skočila za sedam odsto u odnosu na prethodni mesec.

Podrška ukidanju poreskih olakšica sada iznosi 48 odsto, dok je onih koji se protive tom potezu nepromenjeno 22 odsto. Oni koji nisu bili sigurni ili nisu znali za smanjenje poreza pali su sa 37 na 30 odsto.

Izvršni direktor Australijskog instituta, dr Ričard Denis, kaže da istraživanje pokazuje da se javno mnjenje razvija kako su ljudi postajali bolje informisani o posledicama poreskih paketa.

Poreske stope

Australija ima pet različitih poreskih razreda, uključujući prag oslobođenja poreza na prvih 18.200 dolara koje osoba zaradi.

Zaposleni plaćaju porez od 19 odsto na svaki dolar zarađen između 18.201 i 45.000 dolara, 32,5 odsto na svaki dolar zarađen između 45.001 i 120.000 dolara, 37 odsto na dolar zarađen između 120.001 i 180.000 dolara, i 45 odsto na svaki dolar iznad 180.000 dolara.

Od 1. jula 2024, razredi od 32,5 i 37 odsto biće spojeni u jednu grupu od 30 odsto, dok će se prag za najviših 45 procenata poreza primenjivati tek na zarade preko 200.000 dolara.

Kada promene stupe na snagu, više od 95 odsto poreskih obveznika će plaćati graničnu poresku stopu od 30 odsto ili manje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here