Nikoloz Basilašvili (27), najbolji teniser Gruzije, sačuvao titulu koja mu je bila prvenac, ali je na nekadašnjem turniru iz masters serije primio drugačije priznanje za pobednika nego lane. 

Gruzin, koji je i dalje 16. na svetskoj listi, savladao je u finalu Rusa Andreja Rubljova (49. mesto) sa 7:5, 4:6, 6:3. To mu je deseta uzastopna pobeda na šljaci u Hamburgu, ali na glavnom turniru. Ima ih, zapravo, 12 u seriji jer se prošle godine probio preko dva kola u kvalifikacijama.

Bio je 81. na listi. U odlučujućem meču savladao je Argentinca Leonarda Majera sa 6:4, 0:6, 7:5, a putanja lopte u poslednjem poenu tog duela nadanhula je kreativni tim turnira da njenu trajektoriju prikažu žutom bojom na novom trofeju. To je i u logotipu turnira koji je 2008. izgubio status mastersa, a imao ga je od pokretanja te kategorije (1990), najjače posle takmičenja za grend slem. Onda je u Madridu u tom terminu uoči Rolan Garosa krenulo da se igra na šljaci, a umesto španske prestonice ujesen je domaćin Šangaj.

Posle nedeljnog finala u Hamburgu im je trebalo minut da pokažu kako je loptica išla u poslednjem poenu Basilašvilijevog duela s Rubljovom. To će, sva je prilika, biti detalj na trofeju dogodine.

Basilašvilijev prvenac izgledao je takođe neobično za teniske standarde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here