Konzuli recitovali sa Ljubišom

0

Magnet za publiku: Desa Burazor i Ljubiša Simić
 

Organizator je bila književnica iz Štutgarta Desa Burazor Aslanidu, koja decenijama na razne književne večeri dovodi srpske pisce i pesnike kako iz rasejanja, tako i iz Srbije i Republike Srpske. Sala je bila popunjena do poslednjeg mesta, a u publici se nalazila i dva generalna konzula Dragan Dragić (BiH) i Božidar Vučurović (Srbija). Dragić je naglasio značaj Simićevog stvaralaštva i drugih pisaca u dijaspori izrazivši žaljene što ih je matica stavila na marginu.

 

Aplauzi za Sandru

Gost večeri bila i je i osmogodišnja Sandra Rakić iz Beograda koja od letos živi u Štutgartu. Ona je svojim umećem iznenadila brojnu publiku, koja ju je nagradila aplauzom.

– Dijaspora je neiskorišćeni potencijal u koji treba više da se ulaze i njihovi predstavnici bi trebalo da budu birani i u parlamentu – istakao je Dragić.

Konzul Dragić je govorio čuvene stihove Ljubiše Simića "Tamo vamo", dok se Vučurević umesto pozdravnog govora predstavio svojim stihovima.

Desa Burazor se zahvalila konzulu Dragiću na lepim rečima, istakavši kako je on jedini konzul koji je dolazio na sve književne večeri koje su organizovali pesnici u Štutgartu. Desa je takođe istakla da u rasejanju živi veliki broj ljudi koji su se ostvarili i kao slikari, pisci glumci, muzičari, naučnici, stvaraoci o kojima se u otadžbini vrlo malo zna.

Pesnik Ljubiša Simić je predstavio svoje knjige i govorio je stihove iz svojih zbirki "Tamo vamo"," Za odrasle", "Mače naopače","Uzbuna" i "Maraton", dok je posebnu pažnju izazvao njegov pozorišni komad – monolog sličan Koštani. Publika ne samo da je imala priliku da čuje leskovački način govora, već se i divno zabavljala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here