Srbi nisu džihadisti!

0

Izveštavanje sa Balkana je prethodne 23 godine, iz dobrog razloga, uvek bilo uz naznaku etničke pripadnosti
 

"Molimo vas za ispravku pogrešne tvrdnje da je Mirsad Srbin. Trebalo bi u ovom slučaju praviti razliku između državljanstva i etničke pripadnosti", poručuje Prosvjeta u dopisu dostavljenom austrijskim medijima.

"Izveštavanje sa Balkana je prethodne 23 godine, iz dobrog razloga, uvek bilo uz naznaku etničke pripadnosti. Tako su do sada u svim slučajevima, u kojima su Srbi bili ‘loši’, detaljno pravljena razlika između njihovog hrvatskog ili bosanskog državljanstva i etničke pripadnosti, Nikada nije bilo reči o Bosancu Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju ili Crnogorcu Radovanu Karadžiću", ukazuje Prosvjeta dodajući da ima smisla u mnogim mestima sveta ukazivati na etničku pripadnost, kao, na primer na Bliskom istoku.

"Nijedan ozbiljan novinar ne bi kod izveštavanja na primer o napadu izraelskog Arapina na izraelske Jevreje ostavio po strani etničku pripadnost. Zašto se etnička pripadnost baš sada izostavlja, kada se radi o fundamentalnom islamizmu? Ovo nije prvi put da se "slučajno" izostavi etnička pripadnost. Kada je Mevlid Jašarević, Bošnjak iz Srbije, pre 2-3 godine u Sarajevu pucao na američku ambasadu, pojedini mediji su tvrdili sa je on Srbin", podseća Prosvjeta.
 

Svesna manipulacija

Činjenica je, naglašava srpsko društvo, da se muslimani na teritoriji bivše Jugoslavije nazivaju Bošnjacima ili muslimanima, a ne Srbima i da bi to trebalo da se unese u izveštavanje medija.

"Izveštavanje, iskrivljujući realnost, prema kojem je džihadista Srbin ne može biti posmatrano kao novinarski uređenu informaciju, već je manipulativno kako bi se prikazalo da su Srbi čak krivi za islamizam", poručuje se u pismu medijima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here