pixabay.com

U jeku smo sezone curenja nosa i prolećnih alergija, koja obično počinje već krajem februara i traje duboko u leto. Najčešći pokretači alergije su polen, drveće i trava koji oslobađaju svoje semenke u vazduhu kako bi oprašili druge biljke, što sve stvara savršenu oluju alergena.

Pritom se čini da je svaka nova sezona sve gora. Pa ipak, iako alergije mogu i da se pogoršavaju zbog klimatskih promena, koren problema zapravo može da počne još u našim kuhinjama, a ne u našim dvorištima.

Autorka i gastroenterolog dr Šilpa Ravela za “Outside+” kaže da bi faktori načina života mogli da doprinesu pogoršanju stanja alergija u poslednjih nekoliko decenija. Konkretno misli na hranu koju jedemo.

– Veliki deo onoga što radimo u životu vezuje se za mikrobiom creva – kaže Ravela i dodaje: – Zdravlje creva je važno za zdravlje imuniteta i sprečavanje razvoja autoimunih stanja poput alergija.

Ravela kaže da bi trebalo da jedemo raznovrsnu biljnu hranu (koja se obično nalazi u mediteranskoj ishrani) da bismo imali raznolik mikrobiom u crevima. Povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke mogu da smire upalu creva, što može da spreči da se alergije u početku razvijaju.

Međutim, ako ste već skloni alergijama, postoje različite namirnice za ublažavanje simptoma. Uobičajene količine kupusa, brokolija, karfiola, jabuke i bobičastog voća sadrže kvercetin, polifenol koji deluje kao antihistaminik. To je isti sastojak u popularnim lekovima za alergije (koje Ravela predlaže da nastavite da uzimate dok održavate ovu dijetu protiv alergija.)

Ravella ukazuje i da je jedenje hrane bogate omega-3 takođe efikasno ne samo u suzbijanju upale u našim telima, već i u potpunom preokretanju situacije. Omega-3 masne kiseline ćete naći u orasima, lanenim semenkama, čia semenkama, haringama, skušama i sardinama.

Manje poznati lek za alergije je fermentisana hrana kao što su kiseli kupus, kombuča, kefir, kiseli krastavci i miso. Studije pokazuju da se pokazalo da konzumiranje samo male količine fermentisane hrane dnevno smanjuje upalu i povećava raznolikost mikrobioma.

Poslednje, ali možda najvažnije od svega: održavajte hidrataciju.

– Sama voda je jedno od najboljih antiinflamatornih sredstava – kaže Ravela: – Ali možete piti i sveže sokove i probiotička pića. Neki od nas se jednostavno ne hidriraju dovoljno dobro.

Alergije mogu biti iscrpljujuće, ali ovi saveti mogu pomoći u ublažavanju bolnih simptoma “najgore sezone ikada”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here