pixabay.com

Stručnjaci se slažu da spavanje treba da bude prioritet ako želimo da se probudimo puni energije.

Međutim, postoje i neke namirnice koje se smatraju neophodnim za više energije.

Složeni ugljeni hidrati

Prema Američkom udruženju za srce, složeni ugljeni hidrati, za razliku od jednostavnih, sporije se vare i sporije oslobađaju glukozu u krvotok.

Zbog toga nam konzumiranje složenih ugljenih hidrata može pomoći da se osećamo kao da smo puni energije tokom celog dana.

Namirnice koje se sastoje od složenih ugljenih hidrata su pšenični hleb, slatki krompir, ovsena kaša, semenke bundeve, jabuke i leblebije.

Hrana bogata vlaknima

Konzumiranje hrane bogate vlaknima može biti odličan trik za više energije. Jedite bobičasto voće, kinou, suve šljive ili lisnato povrće, posebno spanać.

Zdrave masti, korisne za srce

Uobičajena grupa namirnica za koje nutricionisti kažu da može poslužiti kao veliki pojačivač energije su masti koje su zdrave za srce. Takve namirnice su: avokado, tofu, masline, sardine, crna čokolada i losos.

Voda

Voda se često zanemaruje, ali zapravo može povećati energiju. Osećaj dehidracije može uticati na raspoloženje i učiniti da se osećate usporeno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Index.hr.

Opšta smernica je da nam je potrebno šest do osam čaša vode dnevno, uključujući čaj i kafu. Ali dijetetičarka Ejmi Gudson za New York Post tvrdi drugačije.

“Tačno je da mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna, uključujući vaše godine, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Za žene, ukupna količina vode je oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Međutim, tu se uključuju i tečnosti koje se konzumiraju iz hrane i pića. Uzimajući to u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šoljica da nadoknade izgubljenu vodu”, rekla je Gudson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here