EPA-EFE

Urednik američkog časopisa “Odbrana i inostrani poslovi” Gregori Kopli izjavio je danas da je još rano reći da li je Vašington odlučio da se u budućnosti oslanja radije na Beograd nego na Prištinu kad je u pitanju kosovski problem.

Kako prenosi Kosovo onlajn, Kopli, koji je blizak vojnim krugovima u SAD, izjavio je to posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

– Ono što je sigurno jeste da SAD posvećuju više pažnje srpskom pogledu na pomenuti problem nego što su to činile u prošlosti, ali istovremeno i pokazuje da se SAD bore za uticaj na Balkanu zajedno sa Rusijom i Kinom – rekao je Kopli za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, SAD i dalje pritiskaju Srbiju da prekine kampanju među drugim zemljama da povuku priznanje Kosova.

– Ta kampanja je bila uspešna i, strateški gledano, bilo bi nerazumno od Beograda da podlegne takvom pritisku i prestane s kampanjom bez značajnog kvid pro kvo sa Kosovom – rekao je Kopli.

Kako je ocenio, nije realno da zemlje Kvinte zahtevaju od Srbije da zaustavi prirodnu reakciju na uzimanje, bez ikakvog zakonskog osnova, značajnog dela njene teritorije.

– U ovom trenutku, takozvane snage Kvinte gube prednost nad Srbijom, jer članstvo u EU izgleda sve manje privlačno kao dugoročna opcija za Srbiju. Velika Britanija izlaskom iz EU gubi veliki deo svog uticaja protiv Srbije, dok su SAD očigledno zainteresovanije za postizanje sporazuma s Beogradom nego za njegovo kažnjavanje – smatra Kopli.

Kopli je dodao da u ovoj fazi nema koristi od pritisaka na Srbiju, ali ne mogu ni da napuste “sopstvenu kreaciju” – Kosovo, osim ukoliko se ne postigne novi pregovarački okvir, što je sigurno moguće.

3 COMMENTS

  1. Svi hoće sporazum a niko ne zna kako bi izgledao. Srbija je rekla nema ništa od priznanja, osim kompromisa što zapad stavlja u pat poziciju jer je njihovo viđenje samo da Srbija prizna tzv Kosovo.

  2. Bice da kauboji konacno vide da su isli pogresnim putem i da su rat konacno izgubili. Treba igru zavrsiti ali da se ne prizna poraz. Nikakav sporazum, nikakva ustupanja. Kao ne zele kaznjavanje. Pa zasto su kaznjavali. Tada, na vrhuncu moci, mislili su da je to jedini put i da sve mogu. Bog je dao da su se vremena promenula, sada duvaju drugi vetrovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here