Kordun u srcu, suza u oku

0

Sutradan, u nedelju, nakon liturgije, koju je u Crkvi sveti Đorđe služio otac Dejan Obradović, nastavljena je proslava Ilindana. Nakon svečanog ručka, gde je obavljeno lomljenje slavskog kolača, gosti i kumovi slave prešli su u letnji paviljon, gde je održan kulturno zabavni program. Kumovi ovogodišnje slave bili su Dragan i Sanja Bolić, a za iduću godinu ovu časnu obavezu preuzeli su Anđelko i Slađana Mrkalj. Zvanični program počeo je intoniranjem kanadske himne "O, Kanada" i srpske "Bože pravde". Na svečanoj bini okupljene Krajišnike pozdravio je predsednik Srpskog društva Kordun Milutin Oreščanin, koji je naglasio da se ovakvim manifestacijama vekovna srpska kultura, običaji i ljubav prema rodnom kraju prenose na mlađe naraštaje, koji su za svetu zemlju Kordun čuli samo iz priča svojih roditelji ili baka i dedova.

 

Ćemer

Ilija Vujanović je bio obučen u tradicionalnu kordunašku nošnju bele boje, opasan specijalno ukrašenim pojasom. Šta ovaj pojas predstavlja?
– Ovaj kožni pojas, koji s ponosom nose Kordunaši, zove se ćemer- kaže Ilija Vujanović. To je široki muški pojas u kome se čuva novac, kremen i ognjilo, duvankesa, lula i drugo, a za njega se zadevao jatagan ili kubura.Na ćemeru je, vezan kožnom terkijom, nož "korićanac" i male mašice za uzimanje žara. Ukrašavan je primerno, prema statusu njegovog vlasnika.

Ilindanskim svečanostima u Nijagara Folsu prisustvovali su konzul Republike Srbije u Generalnom konzulatu u Torontu Spasoje Milićević, predsednik Srpske narodne odbrane za Kanadu Aleksandar Pantelić, predsednica Odbora CŠO Sveti Đorđe Denis Matejuk, predsednik Udruženja srpskih zanatlija Miša Alemipijević, koji su takođe pozdravili prisutne goste.

 

Zemlja bez ljudi

– Osim sto je obeležena slava Srpskpog drustva Kordun iz Toronta predloženo je i usvojeno da deo para od čistog prihoda sa ove dvodnevne manifestarije bude doniran za dva značajna
projekta kada su u pitanju Kordun i Kordunaši – kaže Ilija Vujanović, Kordunaš i voditelj programa ovogodišnje manifestacije. Pare ćemo poslati Institutu za savremenu istoriju Republike Srbije u Beogradu, koji priprema knjigu pod naslovom " Monografija Korduna" , i Krajiškom kulturnom centru Sveti Sava iz Banjaluke, koji priprema
dokumentaro-igrani film pod nazivom " Kordun, zemlja bez ljudi".

Na Kordun, koji je sada bez izvornih Kordunaša postao samo geografski pojam, podsetili su zavičajnom pesmom i članovi pevačkih grupa "Čemer" i "Sinovi Korduna". Goste su zabavljali orkestar Milivoja Torontića i izvrsna pevačica narodnih pesama Sani. Kolo, ono pravo narodno, nije prestajalo.

 

Čuvaju korene

Za višegodišnji uspešan rad na očuvanje tradicije, kulture i običaja Kordunaša, Srpsko društvo Kordun iz Toronta na ovogodišnjoj proslavi Ilindana u Nijagara Folsu nagradilo je plaketama svoje zaslužne članove. Ovo priznanje dobili su: Vaso Kajganić, Nikola Malić, Branko Milojević i Anđelko Mrkalj.

Bilo je ovog Ilindana i pesme i igre na Nijagarinim vodopadima, ali, posebno kod starijih, u oku je zaiskrila i pokoja suza… Kordun je tako daleko, a ipak, bar u mislima i srcu, tako blizu. Tu, na dohvat ruke.

 

Krnjak najbolji u fudbalu

Povodom Ilindanskih svečanosti na fudbalskom terenu, na imanju Crkve sveti Đorđe održan je turnir u malom fudbalu u pionirskoj konkurenciji. Učestvovale su četiri ekipe, koje su nosile imena kordunaških mesta. Krnjak je zauzeo prvo mesto, drugo Vrginost most, slede ekipe Topusko i Vojnić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here