Komisija nadležna za “korona semafor” u Austriji prvi put je, zbog teške epidemiološke situacije, odredila “crveno” svetlo za četiri opštine.

Prema odluci komisije “semafor” je na crvenom za opštine Vels, Halajn, Insbruk i Insbruk okolina.

Prema Ministarstvu zdravlja crvena boja na “korona semaforu” znači da u tim opštinama postoji veoma visok rizik od zaraze.

Da bi jedna opština “pocrvenela” mora, između ostalog, postojati nekontrolisano širenje klastera, kao i visoki broj novih slučaja sa nerešenim izvorom.

Dalji kriterijum je i broj zauzetih kreveta na intenzivnoj nezi, posebno veliki broj pozitivnih testova i dostizanja limita kapaciteta testiranja.

Ovo je prvi put da je komisija odlučila da za neku od austrijskih opština odluči da bude “crvena”.

Eksperti su predložili da devet opština bude označeno crvenom bojom, ali je glasanje odlučeno da se to učini samo za četiri opštine.

Od uvođenja “korona semafora” spekulisalo se, zbog broja novozaraženih dnevno, uvek i da će Beč biti “crven”, ali je ostao narandžast.

Takođe je odlučeno da “narandžaste” budu opštine Kufštajn, Imst, Voitsberg, Bruk-Mircušlag, Salcburg okolina, Sankt Johan im Pongau, Vels okolina, Šerding, Rid, Griskirhen, Štajer, Vinernojštat okolina, Tuln, Sankt Pelten okolina, Baden, Sankt Fajt an der Glan i Obervart.

Inače boje na “korona semaforu” sa sobom donose i pooštravanje mera, posebno u onima koje su označene crvenom bojom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here